COLUMN: Creëer kansen, ga netwerken

donderdag 18 februari 2016

Mijn eerste studie loopt op dit moment ten einde. Toen ik in 2012 de school binnenstapte, werd ik overspoeld met lesstof, vragen en tips. Er was één goedbedoelde tip die me altijd is bijgebleven: zorg voor een goed netwerk. En aangezien ik nu bijna mijn studie afrond, wil ik deze tip meegeven aan jullie.

Mede door die tip ben ik vorig jaar de NVJ binnengewandeld, want hoe tof is het om mensen in je vak te ontmoeten? En hoe tof is het om met mensen te spreken die hetzelfde leuk vinden? Nog leuker is het om te netwerken en mensen te ontmoeten voor wie jij wellicht wel iets kunt betekenen, of andersom. Zonder mijn bestuursfunctie binnen Vers in de Pers was ik bijvoorbeeld nooit redactiestagiaire geweest bij Villamedia.

Ik ontmoette in mijn eerste studiejaar een redacteur voor wie ik een paar artikelen schreef. In het tweede jaar zat ik daardoor elke dag als stagiaire te werken voor zijn nieuwswebsite. In het begin van een journalistieke opleiding wordt vaak verteld dat de kansen op de arbeidsmarkt vrij schaars zijn, dat de journalisten die nu worden opgeleid geen baan kunnen krijgen. Ik snap de angst, maar ik kan alleen maar zeggen dat netwerken helpt en kansen creëert. Dus ga netwerken!

Ik geloof dat je met de juiste instelling en de juiste mensen om je heen heel ver kunt komen. Natuurlijk zijn er ook journalisten die er niet van houden om op borrels of feestjes met iedereen te praten. Voor sommigen is het ook niet nodig, maar ik ben ervan overtuigd dat het essentieel is als journalist. Ga naar evenementen toe waar je dingen kunt leren over jouw vak, jouw specialiteit. Luister naar de mensen uit het vak en spreek ze naderhand aan. In de meeste gevallen zullen ze dit zeer leuk vinden. Zorg dat je een goede indruk maakt en vertel wie je bent. Je weet immers nooit of diezelfde persoon jou wellicht nodig heeft.