Column Eric Brinkhorst: Coronatijd

dinsdag 28 april 2020

Beste NVF leden, We zijn weer een column verder in coronatijd. De toekenning van SBI code 74201 voor de tegemoetkoming in de covid-19 schade voor vanuit huis werkende (pers)fotografen is het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Door deze TOGS-toekenning ontstaat er lucht voor een grote groep NVF leden.

Voor de nummers 9003,  6391 en 5814 zijn de onderhandelingen nog gaande.

De lobby van de NVJ/NVF heeft – naast de samenwerking met de Creatieve Coalitie - ook een eigen plan getrokken en dat heeft overtuigend gewerkt! 

We dringen nu ook bij de Tweede Kamer aan op een beleid dat voorbij gaat aan de coronacrisis.  

Even wat anders: hebben jullie de NVJ commercial met collega en NVF-bestuurslid Ruud Rogier in de hoofdrol al voorbij zien komen in het Ster reclameblok of op RTL? Nee? Je kunt het ook op jouw gemak op YouTube bekijken. Het is overigens voor het eerst in de geschiedenis van de NVJ/NVF dat we ons op deze manier presenteren. 

En dan nu een hoofdstukje buitenlands nieuws: 
Collega Dominik Bartl schrijft dat hij in het ongelijk is gesteld in de zaak tegen de brandweer in München. Er wordt nu samen met de Duitse journalistenbond een hoger beroep overwogen. We hopen op rechterlijke wijsheid, zodat het fotojournalistieke werk van Batl, en daarmee de hele Duitse en zelfs Europese fotojournalistiek, naar waarde wordt ingeschat. Naast de omzetderving van fotojournalisten, gaat het om de vraag of het de taak van de brandweer is om beeldmateriaal te maken en te verspreiden onder de media. En het gaat ook om de niet-journalistieke keuzes die uitgevers maken om voor goedkoop/gratis gekleurd beeld van brandweermensen te gaan.  Meer informatie hierover is hier te vinden. 

Wanneer we onze Duitse collega kunnen steunen of kunnen aanhaken bij zijn actie, zullen we dat zeker doen.  

Ik hoop dat jullie in deze historische coronatijd nog creatieve ideeën kunnen bedenken, zoals er al veel op social media voorbij komen, om zo toch nog tot een aanvaardbaar inkomen te komen. 

Tot de volgende column! 

-Eric Brinkhorst, voorzitter NVF -