Column Eric Brinkhorst - Fotojournalisten doen juist nu aan geschiedschrijving

dinsdag 26 mei 2020

Beste NVF-ers, Er komt iets meer lucht in de corona-samenleving. De teugels worden voorzichtig losgelaten. Het is nu maar afwachten hoever de veerkracht in de maatschappij reikt. 

Worden de mondkapjes straks ook in Nederland, buiten het openbaar vervoer om, gedragen?
Bij mij in de regio vinden ze gretig aftrek.  Wanneer je in Duitsland wilt tanken, en dat doen er nogal veel hier in het grensgebied , dan moet je een mondkapje op. 

Is er al een fotograaf die de mondkapjes bedrukt met een foto van het gezicht van de drager? Of juist van iemand anders :).  Lijkt me leuk!  Ik voorspel creatieve oplossingen. 

De fotojournalisten doen aan geschiedschrijving om deze bijzondere tijd goed in beeld te brengen. En dat gebeurt meer en meer. Er zijn horden fotografen opgestaan die familiefoto’s maken vanaf de straat van mensen en families in de deuropening of met het gezicht plat tegen de ruiten gedrukt.  Soms is het dan wel handig om een polarisatiefilter te gebruiken. 

Samenwerking met Focus Magazine

Binnenkort valt het blad Focus op de mat. We zijn er trots op dat we met de NVF in dit nummer maar liefst 6 pagina’s hebben mogen vullen. Voor het komend nummer zijn we al weer content aan het verzamelen.  Print blijft magisch; Al is ook een digitaal abonnement mogelijk.  De korting voor de NVF leden zal 30% zijn in het eerste jaar en 20% doorlopend daarna. De kortingcode volgt zo spoedig mogelijk, in de tussentijd kun je abonnementen melden via bestuurslid Paul Teixeira. Stuur hem even een mailtje (paul@teixeira.nl) en dan komt het goed. De speciale tarieven kun je terugvinden in een ander bericht in deze nieuwsbrief. 

ANP/HH-perikelen gaan door

Blokkering van de mogelijkheid tot instellen van hogere tarieven in de ANP-HH beeldbank heeft veel weerstand gewekt bij onze achterban. Ik krijg veel gefrustreerde fotojournalisten aan de lijn die hun werk voor enkele euro’s op de lijst zien staan. Het beeldmateriaal kan en mag niet verkocht worden voor een bedrag waarvoor je niet eens een appel en een ei kunt kopen! Helaas ligt onze FJHEP actie nu even stil. Ooit heb ik al eens gekscherend geopperd om alle beelden omgekeerd in de beeldbank te plaatsen.  Misschien is daar nu de tijd (weer) rijp voor. 

En de brandweer?

Er kwam net een bericht binnen via NVF bestuurslid Roel Dijkstra dat de brandweer vanuit de regio Brabant-ZuidOost de brandweermensen richtlijnen geeft hoe om te gaan met social media en beelden. 

“ Plaats geen foto’s of video’s van incidenten.  Als jij beeldmateriaal online zet ontneem je beroepsfotografen hun inkomsten”.

Dit is een mooie ontwikkeling! 

Het gaat voor de informatieverstrekking aan de maatschappij natuurlijk vooral om de betrouwbaarheid van beeld: objectief beeld, de vrije nieuwsgaring . De fotojournalist heeft de vergoeding nodig om zijn praktijk te kunnen runnen en de taak als waakhond van de democratie te kunnen verrichten. 

Kranten en omroepen moeten deze gratis brandweerbeelden niet op willen nemen in hun content.  Nu moeten we de politie nog zover krijgen. In het Oosten van Nederland is de politie een e-learning tool inzake persvoorlichting en social mediagebruik aan het uitwerken. Daarover hoop ik binnenkort meer te kunnen melden. Het zou mooi zijn als dat overal in het land navolging krijgt. Wij gaan er in ieder geval voor, met onder andere het initiëren van gesprekken met politiekorpsen elders in Nederland. 

Inbreuk op auteursrechten

Inbreuk is ook al sinds jaar en dag een aandachtspunt. Even simpel:  Er is een uitspraak geweest in een rechtszaak waar de eiser de door hem gevraagde 125% toegekend heeft gekregen van de rechter. Het gaat hier om een bizar lage eis natuurlijk. Deze uitspraak wordt regelmatig als jurisprudentie aangehaald. Ook door NVJ-advocaten. Over het algemeen wordt de eis van 200% (+ 100% ) toegekend.  

Er is binnen de Europese wetgeving (wettekst nummer 1019H) bepaald dat de zaken rond deze inbreuken, die vaak enkele honderden euro’s bedragen, niet vallen onder afwikkeling volgens het liquidatietarief.  De fotograaf die te laag inzet, en op zijn site niet refereert aan de tarieven van Stichting Foto Anoniem, loopt nu grote kans meer te moeten betalen aan de proceskosten dan dat de uitbetaling van de inbreuk oplevert. Op dit moment lijkt diefstal van beelden bijna te worden gestimuleerd. 

De makkelijke weg tot schikking van 125% van de tarieven van Stichting Foto Anoniem die de advocaten inslaan omdat hun vergoeding minimaal is, begrijp ik alleen vanuit dat oogpunt. Maar dit negeert het recht  van de fotojournalist. NVF leden hebben geen kosten aan de NVJ advocaat. 
Laat je niet afschepen met 125%!

Geniet van de mooie verhalen in de nieuwsbrief.

De NVF blijft scherp! 

Fotojournalistiek groet,

- Eric Brinkhorst, voorzitter NVF -