Column Eric Brinkhorst: Sterkte in de strijd

dinsdag 14 april 2020

Beste NVF leden, Bij veel, zeg maar alle, fotografen zijn allerlei klussen gecanceld. Sport, evenementen, cultuur, het ligt allemaal stil. Reizen naar het buitenland is onmogelijk geworden. 

Oostenrijk, het land waar Nederlanders op wintersport massaal het virus hebben opgelopen, versoepelt enigszins de genomen coronamaatregelen. Bij ons blijkt het, volgens de statistieken, ook de goede kant op te gaan.

Wat doet de NVF:

De SBI codes die in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren-regeling (TOGS) moeten worden uitgebreid. Nummer 74201 is al opgenomen in de regeling. Nu worden ook de codes 9003, 6391 en 5841 meegenomen in de lobby die wij voeren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  Dit staat los van de andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.Een belangrijke voorwaarde voor de TOGS-regeling is dat fotojournalisten ten minste 4000 euro vaste lasten verwachten te hebben in de periode van 16 maart tot en met 15 juni. Fotojournalisten hebben een rijdend kantoor, alle lasten en apparatuurkosten dienen ook voor deze regeling in aanmerking te komen. We wachten nog op antwoord.

Bij de huur/koop van een huis is logischerwijs rekening gehouden met een werkruimte. Misschien heb je een iets groter (duurder) huis genomen omdat je juist vanuit huis wilt werken. Daar horen ook de vaste lasten bij; denk aan de stookkosten. Ook dit is als argument aangekaart bij de onderhandelingen met het ministerie. 

Zodra we meer weten, melden we ons!
Sterkte in de strijd! 

-Eric Brinkhorst, voorzitter NVF -