Column Ruud Rogier: solidariteitsgevoel onder fotojournalisten groot

maandag 16 maart 2020

Op de sluitingsdatum van zondag 15 maart hebben er in totaal 750 fotojournalisten de ondersteunende petitie getekend voor meer erkenning en betere tarieven. De petitie is onderdeel van de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’.

Foto: Paul Teixeira 

Deze ondersteuning is een belangrijke tool voor het onderhandelingsteam dat binnenkort de gesprekken gaat beginnen met de media-opdrachtgevers voor betere waardering van ons vak. Op deze manier kunnen de onderhandelaars aantonen dat zij namens een grote groep vakgenoten in het land spreken. 

Voor de onderhandelingsdelegatie, bestaande uit freelancers, fotojournalisten en werknemers, is het een morele steun. Zij zitten daar niet alleen, maar vertegenwoordigen een grote groep vakgenoten, die daadwerkelijk achter hen staan. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer de gesprekken zullen plaatsvinden vanwege de corona-crisis. 

De beldagen bestonden uit teams van zo’n vier tot zes fotojournalisten. Zij werden ondersteund door Rob Elburg, organisator van de beldagen. Hij heeft er voor gezorgd samen met collega Tim Groot dat de techniek heel soepel verliep. Tijdens de beldagen werd er van 9.30 tot 16.00 uur gebeld. De gebelde collega kreeg na zijn toezegging automatisch een mail met informatie over de campagne en de mogelijkheid om direct de petitie te tekenen. Deze manier van persoonlijke benadering en perfecte techniek resulteerde in een snelle groei van het aantal ondertekenaars.

Op 26 februari begon het eerste belteam. Aan het eind van deze dag stond de teller op 380 handtekeningen.  Er waren 6 beldagen gepland in een periode van 17 dagen. Elke beller motiveerde per dag ongeveer 15 mensen om direct te tekenen. Dit resulteerde in een snelle groei van zo’n 60 tot 80 handtekeningen per beldag. Al snel bleek dat vier beldagen voldoende zou zijn, er waren simpelweg geen NVF-leden meer te bellen of te bereiken.

De teams waren enthousiast. Bij sommige moest, bij wijze van spreken, de stekker uit het toestel getrokken worden omdat de tent ging sluiten. Sommige bellers wilden zich gelijk weer opgeven voor nog een beldag. De sfeer was er een van collega’s onder elkaar die iets voor elkaar deden.  

Bij het sluiten van de petitie, afgelopen zondag 15 maart stond de teller op 750. Dit is een grandioos succes te noemen. Het toont aan dat er een groot solidariteitsgevoel heerst binnen de groep fotojournalisten in Nederland. Het mooie is ook; we hebben het zelf gedaan.

Bedankt ondertekenaars. Bedankt: Rob, Paul, Marco, Anna, Dida, Guido, Sanne, Piet, Ingrid, Emiel, Ilvy, Harmen, Stephan, Dirk, Jan, Frank en alle andere collega’s voor het bellen.

- Ruud Rogier -