Een complexe relatie

woensdag 16 november 2016

Begin deze maand waren we op bezoek bij Google voor ons evenement over de samenwerking tussen journalisten en ontwikkelaars. ‘A Complex Love Affair’ was de ondertitel van deze avond, waarop diverse mensen uit het veld hun ervaringen deelden. Een duidelijke conclusie was dat ontwikkelaars en journalisten in verschillende werelden leven, maar dat het goed is om die verschillen van tijd tot tijd te overbruggen.

Een ‘complex love affair’ zou ik de relatie echter niet willen noemen. Niet alleen omdat ik al ruim twee jaar gelukkig getrouwd ben met een ontwikkelaar, maar ook omdat ik denk dat het eerder een kwestie is van angsten overwinnen dan van moeilijkheden. Angst voor het onbekende van beide kanten en ook angst voor verandering, iets wat je helaas maar al te vaak ziet in ons werkveld.

Eng

Nu online een steeds prominentere rol gaat spelen, is het logisch dat we steeds vaker samen gaan werken met de architecten van het web. Online mooie dingen bouwen is echter een vak apart, waar we als journalisten meestal niet voor zijn opgeleid. Net zozeer als dat het voor webbouwers soms lastig kan zijn om een goede tekst te schrijven. Voor beide groepen zijn het onbekende disciplines en het kan eng zijn als ze wat te dichtbij komen.

Ik heb inmiddels geleerd dat er maar één manier is om van die angst af te komen en dat is hem onder ogen zien. Dus zoek elkaar op en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Misschien heeft die ontwikkelaar wel wat tijd om je wat meer over code te leren. En misschien kan die journalist je wat meer vertellen over hoe je het beste een verhaal kunt vertellen. Uiteindelijk werken we allemaal samen aan dat ene doel: onze verhalen op de mooist mogelijke manier presenteren. Via welk platform dat ook is.