Corona-virus: leidraad voor zelfstandigen

dinsdag 17 maart 2020

Het Corona-virus heeft grote gevolgen voor met name onze freelanceleden. Geen werk betekent dan doorgaans geen inkomsten. De juridische afdeling van de NVJ maakte een leidraad, waarvan hieronder een samenvatting.

Ga hier naar de leidraad >>

 

Een geannuleerde opdracht ten gevolge van overheidsmaatregelen valt onder overmacht. Dan kan je in ieder geval niet van je opdrachtgever vragen dat hij je desondanks betaalt.

Het is van belang wat je hebt afgesproken, indien de annulering niet het gevolge van de door de overheid ingestelde maatregelen is. Afhankelijk van die afspraken zou je nakoming kunnen vragen.

Let wel, als er geen andersluidende afspraken gemaakt zijn, dan kan een opdrachtgever te allen tijde opzeggen, al of niet met inachtneming van een opzegtermijn. Natuurlijk moeten dan wel de al uitgevoerde werkzaamheden worden betaald.

Het is in een dergelijke situatie waarschijnlijk verstandiger in goed overleg met de opdrachtgever afspraken te maken over vervangende afspraken als de crisis voorbij is.

Neem als NVJ-lid contact op met de afdeling Advocaten & Juristen om je contract te laten beoordelen en de mogelijkheden te bespreken. Dat kan het makkelijkst via juridisch@nvj.nl. We proberen je vragen nog dezelfde dag te beantwoorden.

Meldpunt corona-annuleringen

Ben je getroffen door annuleringen van opdrachten? De NVJ is een meldpunt gestart voor gedupeerde freelance journalisten en fotojournalisten.