Dag horeca!

woensdag 27 november 2019

Daar loop ik toch opeens een mentee van het nieuwste Mentorenprogramma tegen het lijf. In het wild. Ze werkt achter de bar van Het Ketelhuis: een creatieve plek, maar geen redactie. Ze heeft als doel om na het halve jaar waarin ze een mentor heeft, volledig te kunnen leven van de journalistiek. Ze noemt het zelf een zeer ambitieus plan.

En dat is het. Ik hoef nu geen riedel te houden over dat de journalistiek nooit een vetpot was en nu zeker niet meer is. Ik hoef ook niks meer te zeggen over dat fulltime journalistiek bedrijven nog maar voor weinigen is weggelegd. Laat staan dat ik uitleg dat de meeste freelancers tegenwoordig een gemengde praktijk hebben van journalistiek en commercie. Die verhalen kennen we nu wel.

Wat ik wel wil vertellen is hoe geweldig het toch is om ieder jaar opnieuw enthousiaste ambitieuze mensen te ontmoeten die graag de journalistiek in willen of die hun bestaande praktijk willen uitbreiden of professionaliseren. Ze worden daarin bijgestaan door journalisten die al langer in het vak zitten en zelf ook ooit een steuntje in de rug gewenst hadden. En dat is mooi om te zien: mensen die hun kennis en ervaring graag delen.

Toevallig kwam ik op de eerste avond van het Mentorenprogramma op 14 november net van een ‘demoday’ van startups die iets hebben bedacht om geld te verdienen in de mediabranche. Interessant, maar niet of nauwelijks gericht op serieuze inhoud. Vaak bleek achter de naam ‘Media-Startup’ een marketingplan te zitten om entertainment te verpatsen. Reuze interessant, maar niet als je houdt van journalistiek, het overbrengen van kennis of het duiden van ingewikkelde zaken.

De mentee begon vorig jaar aan het programma als barista en heeft nu een baan bij de Persgroep

Wat is het dan heerlijk om daarna letterlijk in een kring te zitten met mensen die vertellen over het werk dat ze nu doen en de droom die ze eigenlijk hebben: de journalistiek. De komende maanden worden ze bij die metamorfose geholpen door de mentoren.

Ter inspiratie werd de bijeenkomst geopend door een mentor en mentee van de vorige lichting. Zij deden verslag aan de nieuwe groep om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. De mentee begon vorig jaar aan het programma als barista en heeft nu een baan bij de Persgroep. Zijn zelfvertrouwen is zo gegroeid dat hij nu alweer nieuwe ambities heeft. Hij heeft de koffie achter zich gelaten en de smaak van journalistiek helemaal te pakken. Ben benieuwd hoe het met de nieuwe duo’s uitpakt en of ik straks in het Ketelhuis de mentee nog zie.