Dag van de Persvrijheid Online

maandag 19 april 2021

Hoe staat het er voor met de vrijheid en veiligheid van journalisten in Nederland en wereldwijd? Dat bespreekt het Persvrijheidscomité op zondag 2 mei tijdens de Dag van de Persvrijheid Online met journalisten, correspondenten en beleidsbepalers die dagelijks en vanuit hun eigen praktijk te maken hebben met bedreigingen van de persvrijheid. Het evenement is gratis te volgen en kan na afloop via deze link worden teruggekeken.

Na opening van het programma wordt de jaarlijkse Persvrijheidslezing uitgesproken door filosoof Bart Brandsma, de lezing heeft de titel: Journalistiek in tijden van polarisatie - over bruggenbouwers en zondebokken. Hierna zullen verschillende journalisten zoals Olaf Koens en Yesim Candan hun eigen ervaringen delen en vertellen met welke beperkingen en bedreigingen journalisten te maken hebben. Hoofdredacteuren Marcel Gelauff en Paul van den Bosch, Tweede Kamerlid Kati Piri en mensenrechtenambassadeur Bahia Tahib-Lie bespreken de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en discussiëren over wat de journalistiek en de politiek kunnen doen om de situatie te verbeteren. 

Dag van de Persvrijheid Online is een initiatief van het Persvrijheidscomité en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (ieder jaar op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten.

Bekijk het hele programma van de Dag voor de Persvrijheid Online en registreer je hier voor de gratis link om er online live bij te zijn of het event later terug te kijken.