Dagboek van Janette Luichies - Lezers willen kwaliteit

dinsdag 13 december 2011

Zouden ze er zijn? Dat was vanochtend in alle vroegte de grootste vraag die me bezig hield. Zouden de beloofde duizend extra exemplaren van Haarlems Dagblad klaar liggen? Om zeven uur naar de redactie, want stel dat er iets mis is gegaan in de drukkerij of bij de distributie dan moet het noodplan in werking: alle kranten in de buurt opkopen. Het eerste gevoel van opluchting is daar als de stapels keurig in de opslagplaats van ons kantoor liggen.

Drie kwartier later druppelen de collega’s binnen. Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ en plaatsgenoot, meldt zich. En zo vertrekken we even later twintig man/vrouw sterk naar het NS-station Haarlem. Sportcollega Peter mag de kar met duizend kranten trekken.

De twee jongens die Spits uitreiken aan de gehaaste treinreizigers doen nog heel even een poging om zich voor ons te posteren met hun gratis kranten. Maar tegen zoveel rode jasjes en witte actiesjaals van de dagbladjournalisten zijn ze niet opgewassen. Als we beloven morgen niet terug te komen, zijn zij bereid een stapje opzij te doen.

We moeten er even inkomen, want ‘actiekranten’ uitdelen is niet onze core business. Maar we krijgen al snel de smaak te pakken en drukken reizigers een krant in handen met de mededeling dat dagbladjournalisten in heel Nederland in actie zijn gekomen voor kwaliteit van hun arbeidsvoorwaarden én van hun kranten.

RTV Noord-Holland belt me om live in de uitzending verslag te doen. RTL Z komt langs voor een paar snelle plaatjes en onze eigen camjo maakt een wat langer item voor onze eigen internetsite. Na een uur zijn alle kranten schoon op en keren we terug naar de redactie.

Via twitter vernemen we dat journalisten van de PZC hun eigen kranten moesten kopen om ze vervolgens gratis uit te delen aan het publiek. Flauw hoor. Maar de collega’s in Zeeland laten zich daardoor geenszins uit het veld slaan. Ze voeren tenslotte nu nog vriendelijke acties dus nemen ze met een grote glimlach dit soort praktische hobbels en schaffen zelf kranten aan.

In de loop van de dag verschijnen op twitter de berichten en foto’s van de acties. In Breda staan collega’s van BN/De Stem met een marktkraam vol kranten. We zien een foto van het immense actiespandoek aan de gevel van het Leeuwarder Courantkantoor. En verslaggeefster Annemarie Zevenbergen van PZC meldt dat haar collega’s enorm worstelen met het immense spandoek dat de NVJ ter beschikking heeft gesteld. En ook in Alkmaar en Hilversum gingen journalisten de straat op met kranten.

Onze collega (en dichter) Cees van Hoore van Haarlems Dagblad heeft al een stakingslied gemaakt. We hopen het natuurlijk niet nodig te hebben. Maar laat ik jullie een van de coupletten niet onthouden. Dan kunnen jullie vast oefenen. Mocht de nood onverhoopt aan de man zijn, dan zit de tekst er vast lekker in:

“Het wordt tijd, het wordt tijd.
Lezers willen kwaliteit.
Met anderhalve man maak je geen krant.
Kom, lezers, steun ons nu in deze strijd,
En sluit u bij ons aan, reik ons de hand.”


Janette Luichies, voorzitter sectie Dagblad NVJ

Dit is deel 2 van het Dagboek van Janette Luichies.