Dagboek van Janette Luichies - We zijn er klaar voor

maandag 12 december 2011

De krantenjasjes hangen klaar, de actieflyers zijn gekopieerd en gesneden en de media zijn ingeschakeld. Bij Haarlems Dagblad zijn we er klaar voor. Dinsdagochtend tussen acht en negen staan we op NS-station Haarlem voor de eerste zichtbare en publieksvriendelijke acties voor een goede cao. Een uur lang delen we gratis kranten uit. Ter redactie heerst een licht opgewonden stemming. Het is wat rumoeriger dan anders en menig collega komt even buurten aan mijn bureau om zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. Ze hebben er zonder uitzondering zin in.

Achttien dagen na het stuklopen van de cao-onderhandelingen treden we voor het eerst actievoerend naar buiten. Daar zijn vele uren van vergaderen aan vooraf gegaan: niet alleen op vrijwel alle redacties bij de dagbladen maar ook met het actiecomité dat verschillende malen bijeen kwam in Amersfoort en natuurlijk met bestuur en onderhandelingsdelegatie.. Alle argumenten zijn gewikt en gewogen en er is veel missiewerk verricht.
Met het verstrijken van de dagen lijkt ook het zelfbewustzijn te groeien. De murw geslagen sfeer, waar veel redacties onder lijden na de zoveelste reorganisatie, heeft plaats gemaakt voor de stemming ‘genoeg is genoeg’. Na jaren van stilstand hebben we recht op een paar procent loon erbij. De werkgevers hebben hun hand overspeeld door aan onze pensioenen en de seniorendagen te willen knabbelen. We willen kwalitatief goede kranten maken, maar dat wordt ons zo langzamerhand onmogelijk gemaakt door het al jaren geleden ingezette afbraakbeleid van de werkgevers.
Voor de werkgevers is het nog even wennen dat ze niet langer de regie in handen hebben. De verlenging donderdag van hun ultimatum, op voorwaarde dat acties achterwege zouden blijven, leidde bij ons slechts tot schouderophalen. Graag zou ik kennis maken met de werkgeversstrateeg die schuilgaat achter deze ‘briljante’ zet . ,,Liever geen cao dan hun cao’’, klonk het dan ook alom. En: ,,Niet zij stellen ultimatums, wij stellen ultimatums’’, was nog zo’n veel gehoorde kreet.
Afgelopen vrijdag hadden we onze eerste landelijke tv-aandacht. PowNews stond voor de deur in Amersfoort waar het actiecomité vergaderde. Ook ik liep recht in de ‘warme’ armen van Rutger bij het verlaten van etablissement De Observant. Er is slechts één remedie tegen zure appels: doorbijten. En vriendelijk blijven lachen natuurlijk. Over het resultaat mogen jullie zelf oordelen. Ik dacht slechts: erger dan dit wordt het niet.
Binnen HDC Media, waar mijn eigen Haarlems Dagblad onderdeel van uitmaakt, wordt onze kranten uitdeelactie gelukkig goed ontvangen. De oplages zijn verhoogd en naast verslaggevers uit Haarlem en Alkmaar doen morgen ook Hilversumse collega’s mee in hun eigen woonplaats. Net nog maar even wat gevulde koeken ingeslagen voor de hongerige collega’s. En nu maar duimen dat die duizend extra kranten er morgen om kwart voor acht ook echt liggen.

Janette Luichies, voorzitter sectie Dagblad NVJ

Meer nieuws over de acties in de dagbladsector: www.nvjdagbladactie.nl