Desinformatie niet bestrijden met censuur

woensdag 2 maart 2022

Met grote zorg heeft de NVJ kennis genomen van de oproep vanuit Europa aan social media bedrijven om de toegang tot Russische zenders te blokkeren. Dit is buitengewoon onverstandig omdat het niet aan staten is om nieuwskanalen indirect te laten blokkeren. Daarmee ondermijnt Europa de fundamenten van een vrije pers en zet het de deur open naar een staatsgereguleerde nieuwsvoorziening, waar niet langer de burger in staat is om een vrije keuze te maken uit het nieuwsaanbod.

Foto: Mladen Antonov / AFP

Precies dit soort beleid, dat helaas al jaren gangbaar is in Rusland, maakt dit land tot een onvrij land, waar regeringskritische zenders van de ene op de andere dag gesloten kunnen worden. De afgelopen dagen hebben we daar weer tal van voorbeelden van gezien.

Met het soort oproepen dat Europese leiders de afgelopen dagen hebben gedaan om zenders als RT en Sputnik ontoegankelijk te maken op social media kanalen, komen ze op hetzelfde hellende vlak, dat in Rusland helaas gemeengoed is geworden.

Een betere aanpak zou zijn om social media bedrijven op te roepen om meer duiding te geven richting gebruikers wat de herkomst is van beschikbaar gestelde informatie op hun kanalen en hen verantwoordelijk te maken voor een transparante inrichting van hun algoritmes en de inhoud van hun kanalen.

Een oproep tot een blokkade kan alleen aan de orde zijn als wordt opgeroepen tot geweld of wetten worden overtreden. Om deze zorg in Europees verband te delen, heeft de NVJ met alle partners van de EFJ - European Federation of Journalists een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin secretaris-generaal van de EFJ, Ricardo Gutiérrez, zijn verbazing uitsprak over de aankondiging: "Mediaregulering valt niet onder de bevoegdheid van de Europese Unie. Mevrouw von Der Leyen heeft een maatregel aangekondigd die ze niet kan nemen. De EU heeft niet het recht om zendvergunningen te verlenen of in te trekken. Dit is een exclusieve bevoegdheid van de staten."

Ook algemeen secretaris Thomas Bruning zei hierover in zijn tweet het volgende:

 

Lees ook: Russische staatsmedia geweerd uit EU, journalisten kritisch over 'censuur'