Desirée Schippers (23): “Een nieuwsverhaal met een ontwikkeling”

maandag 10 december 2012


“Ik ben naar onderwerpen gaan kijken waar een goed verhaal in zat, ik wilde niet alleen maar een gebeurtenis fotograferen. Toen kwam ik uit bij de asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp. Voor mij is dit een nieuwsverhaal met een ontwikkeling erin.” Aldus Desirée Schippers, een van de twee winnaars van de talentenjacht voor nieuwsfotografen, I love The News, die NVF en ANP Foto dit jaar voor de eerste keer organiseerden.

Website: www.desireeschippers.nl
Studie: School voor Journalistiek, Hogeschool van Utrecht (2008-2012)
Werkervaring: freelance fotojournalist voor o.a. AD Utrechts Nieuwsblad
AD Amersfoortse Courant, N-Events, EVON, Antonius Ziekenhuis Nieuwegein (2012 – heden)

Jullie kregen de opdracht om binnen een week een reportage te maken over een nieuwsonderwerp naar eigen keuze: “Op de School voor Journalistiek kregen we vaak van dit soort onderwerpen. Best lastig, want het is heel breed. Ik had vijf dagen en ben naar onderwerpen gaan kijken waar een goed verhaal in zat, ik wilde niet alleen maar een gebeurtenis fotograferen. Toen kwam ik uit bij de asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp. Ik heb contact gelegd met drie Somalische vrouwen, Fatima (64), Fartun (28) en Fadumo (29), en geprobeerd een band op te bouwen zodat ze mij dichter bij lieten. Van woensdag tot en met vrijdag heb ik hen gevolgd: voor, tijdens en na de ontruiming. Het is me gelukt om hen via Twitter en social livestreams na de ontruiming weer op te sporen en op te zoeken in hun nieuwe tijdelijke geheime onderkomen. Voor mij is dit een nieuwsverhaal met een ontwikkeling erin.”

Gebruikte apparatuur:
Nikon D700
14-24 mm 2.8 lens
24-70 mm 2.8 lens
70-200 mm 2.8 lens
flitser sb910

Wat verwacht je van het eerste kwartaal van 2013?: “Ik wil nog beter leren hoe je onder grote druk een goede focus blijft houden, terwijl je een nieuwsgebeurtenis fotografeert, hoe je nog beter je instellingen kunt gebruiken zodat je altijd precies weet wat je wil maken en hoe je het moet maken. Voorlopig wil ik nog echt de nieuwskant op, wat natuurlijk een uitgelezen kans is bij het ANP. Het lijkt mij stoer en leerzaam om met een vrouwelijke fotograaf mee te lopen. Zoals Ilvy Njiokiktjien of Valerie Kuypers.”

Desirée Schippers uit Amersfoort en Remko de Waal uit Groningen wonnen op 5 december 2012 de talentenjacht voor nieuwsfotografen, I love The News, die NVF en ANP Foto dit jaar voor de eerste keer organiseerden. De twee beginnen januari 2013 aan een programma bij ANP Foto, waar ze in drie maanden worden klaargestoomd voor het leven als persfotograaf onder intensieve begeleiding van ervaren topfotografen en fotoredacteuren.