Digitale ontboezemingen

donderdag 4 juni 2020

Dat is toch net even anders dan zakelijk vergaderen via Zoom: een online bijeenkomst van het Mentorenprogramma. De live bijeenkomsten zijn altijd behoorlijk informeel, met een broodje vooraf en een drankje na afloop. En nu keken we elkaar allemaal aan via het scherm. Maar alles went tijdens corona en weldra belandden we in net zulke open gesprekken als tijdens de fysieke bijeenkomsten. Sommigen lagen zelfs ontspannen op de bank. Een verslag van de slotbijeenkomst van het Mentorenprogramma.

De deelnemers: zeven mentoren en hun mentees én Yvonne Dankfort. We begonnen met de vraag: welk effect heeft de coronacrisis op jouw werk? Yvonne vertelde ons dat ook de Academy volledig online is gegaan en dat er nog heel wat cursussen doorgaan. Al snel ging het gesprek over media die flink last hebben van teruglopende advertentie-inkomsten. Dat merken de freelancers direct: zij hebben minder werk, worden minder vaak ingehuurd. Journalisten met een vaste baan of nog voldoende opdrachtgevers tellen hun zegeningen. 

Dat was misschien ook wel het meest opmerkelijk deze keer. Doorgaans was er altijd wel iemand die zijn of haar vaste baan wilde opzeggen om de journalistiek in te gaan. Zij werden dan vol passie benaderd door de anderen en aangespoord om te sprong te wagen. Dit keer niet. In deze onzekere tijd zijn we allemaal iets voorzichtiger en blijven we meer dan ooit zitten waar we zijn. 

Maar degenen die de sprong al wel waagden zijn nog optimistisch genoeg. Net zoals sommige mentoren: ‘Mijn mentee zuigt alle informatie op en is een snelle leerling’. En ook aan de andere mentees is de fascinatie en liefde voor journalistiek te merken.

Er zijn in het afgelopen half jaar mooie resultaten behaald: een mentee vertelt bijna terloops dat ze een podcast over Srebrenica gaat maken voor NPO Radio1. Een ander broedt naast haar schrijfwerk voor ‘Nivo’ (Nieuw Volendam) en baan in een hele andere branche nog steeds op fulltime journalistiek. En er is een mentee die een serie portretten schrijft voor het Parool. De fotograaf-mentee is binnen bij de Groene Amsterdammer.

Degenen die minder te doen hebben, geven daar een positieve draai aan en maken van deze vreemde periode gebruik om zich eindelijk te richten op de dingen die ze écht willen doen. Dat geldt trouwens ook voor een van de mentoren die een digitale master journalistiek volgt in het buitenland. Het is misschien wel de ultieme uitkomst van de liefde voor je vak: dat je het ook nog eens wetenschappelijk gaat bestuderen. Wie weet hoeveel mentees haar daarin ooit nog eens zullen volgen.