Discussie over persvrijheid in Polen

maandag 25 september 2023

Naar aanleiding van de vierdelige VPRO-serie Gazeta, de Poolse krant onder vuur, neemt algemeen secretaris Thomas Bruning op 16 oktober namens de NVJ deel aan een paneldiscussie over persvrijheid in Pakhuis De Zwijger. Bruning zal onder andere ingaan op de impact van Slapps op journalisten en wat er vanuit Nederland en de Eu gedaan kan worden om de persvrijheid bij EU-bondgenoten Polen en Hongarije te helpen verdedigen.

In vierdelige serie volgt Dore van Duivenbode journalisten op de redactie van Gazeta Wyborcza, de grootste nog onafhankelijke krant van Polen, in hun worsteling met de regering. Ze ziet hoezeer de persvrijheid in dit EU-land onder druk staat. Het wordt duidelijk hoezeer de persvrijheid in EU-land Polen onder druk staat. Terwijl de bevolking met propaganda wordt gevoed, delft de Poolse democratie het onderspit en is het na de verkiezingen van 15 oktober voor de Gazeta mogelijk einde verhaal.

De serie is vanaf 20 september elke woensdag te zien om 22.50 uur, NPO 2 en NPO Start

PersVeilig

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) is een rechtszaak tegen een kritische partij met als doel te intimideren. In Nederland onderzocht PersVeilig de impact van juridische stappen tegen journalisten. Volgens onderzoek zegt een kwart van de journalisten die meededen aan het onderzoek dat zij risico’s vermijden door voorzichtiger te zijn met publiceren.