Diversiteit: een voet tussen de deur

dinsdag 2 mei 2017

Dat de media diverser moeten worden, dat is duidelijk. Maar hoe gaan we dat doen? ViP en Sectie Internet kijken naar de toekomst en presenteren op 18 mei een borrel met als thema diversiteit, waarin we antwoord geven op de vraag hoe jonge journalisten kunnen helpen om de Nederlandse media en journalistiek diverser te maken. In de aanloop naar de borrel laten we hier verschillende betrokkenen aan het woord over mogelijke handvatten. Vandaag: netwerken.


Vraag een journalist hoe hij aan zijn baan gekomen is, en het antwoord is waarschijnlijk: ‘via via’. Een stageplek, via mensen die je kent van studie of een evenement: allemaal wegen om een plek in de media te veroveren. Zeker voor startende journalisten is het belangrijk om ergens een voet tussen de deur te krijgen. Deze gedachte combineert het Brede Netwerk met de missie om de journalistiek diverser te maken. Een groep redacteuren en journalisten van uiteenlopende media bundelen de krachten om een groep ‘high potentials’ te helpen die eerste stap te zetten. Deze dertig jonge journalisten kregen zeven weken lang masterclasses en gingen langs bij verschillende redacties, van de Volkskrant tot FunX.

Het is een aanpak die wél werkt, zegt projectleider Geesje van Haren: “Er zijn veel diversiteitsprojecten geweest in het verleden, maar die waren altijd vanuit een managementlaag opgelegd en dat blijkt gewoon niet te werken. Dit initiatief is gekomen vanuit redactieleden, dat is meteen al zo anders. Het is echt breed gedragen.” Inmiddels werpt het Brede Netwerk zijn vruchten af voor de deelnemers, zegt Van Haren: “In ieder geval een derde van de groep loopt al stage bij een van de redacties en sommigen hebben er zelfs al een baan aan overgehouden.”

Bij die laatste groep hoort de 25-jarige Mahdia Boukadida, zij gaat binnenkort aan de slag op de binnenlandredactie van de NOS. En dan te bedenken dat ze voor haar deelname aan het Brede Netwerk een carrière in de media al bijna had opgegeven. “Na mijn studie Media, Informatie en Communicatie merkte ik hoe moeilijk het was om een baan te vinden in de media, ondanks dat ik stage heb gelopen bij de NTR. Het lukte me gewoon niet om ergens binnen te komen, dus ik heb een tijd bij de ING gewerkt.” Dat ze daar niet gelukkig zou worden, was haar al snel duidelijk en toen hoorde ze gelukkig dat ze mee mocht doen met het Brede Netwerk.

Het belangrijkste dat Boukadida leerde was het belang van netwerken. “Eerst vond ik het heel spannend, ik dacht: ‘moet ik nou gaan praten met de eindredacteur van de NOS?’ Maar je moet het gewoon doen.” En juist die eindredacteur zou haar later vragen te komen solliciteren. Boukadida onderschrijft het belang van diversiteit op redacties, maar ziet ook negatieve kanten: “Het is natuurlijk heel belangrijk dat er verschillende mensen op een redactie rondlopen, maar ik wil niet aangenomen worden alleen omdat ik Marokkaanse ben. Ik wil over van alles verslag doen en niet alleen van wat er gebeurt in de Marokkaanse of islamitische gemeenschap.”

De bezoeken van het Brede Netwerk hebben ook de bezochte redacties aan het denken gezet, Philippe Remarque (Volkskrant) noemde het netwerk zelfs in zijn hoofdredactioneel. Hij benadrukt dat hij het jammer vindt dat de jonge mensen die hij vroeg stage te komen lopen al waren ‘ingepikt door andere redacties.’ Gelukkig voor Remarque begint er in oktober weer een tweede ronde van het Brede Netwerk. Op 18 mei is ook Sharid Uppelschoten aanwezig, zij is programmaleider bij FunX en zette zich ook in voor het Brede Netwerk. 

Lijkt het je leuk om bij de borrel op 18 mei aanwezig te zijn? Schrijf je dan snel in