Doe mee aan vervolgonderzoek 'Rot op met die camera'

woensdag 8 maart 2017

De NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds starten een enquête naar bedreigingen van Nederlandse journalisten. Hiermee worden de aard en de omvang van fysieke, social media als juridische bedreigingen van journalisten in kaart gebracht. Resultaten worden op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei gepresenteerd door prof. Dr. Alex Brenninkmeijer. Vul jij hem ook in?

‘Rot op met die camera’

Het laatste onderzoek naar bedreigingen van journalisten is uitgevoerd in 2009: 'Rot op met die camera'. De focus lag toen op bedreigingen van journalisten op locatie, bijvoorbeeld in wijken waar rellen zijn geweest. Meer dan 50% had op locatie fysieke agressie ondervonden of een serieuze dreiging ervaren. Vermoed wordt dat bedreigingen tegen journalisten verder zijn toegenomen.

Zelfcensuur op de loer

Dit vervolgonderzoek richt zich op journalisten werkzaam in Nederland, of in het buitenland. Hoe ernstig zijn de bedreigingen van journalisten? Journalisten zouden in sommige situaties liever bepaalde dingen niet zeggen of zelfs helemaal niet publiceren. Zelfcensuur ligt op de loer: een groot gevaar voor de persvrijheid. Heerst er een cultuur van angst onder journalisten? Zijn journalisten terughoudender geworden, in het kader van het behouden van consensus?

Drie vormen van bedreigingen

In het vervolgonderzoek is er speciale aandacht voor drie vormen van bedreigingen:

  • fysieke bedreigingen
  • social media bedreigingen
  • juridische bedreigingen

Vervolgens worden enkele algemene vragen gesteld over de (mogelijke) gevolgen hiervan. De eerste resultaten worden bekendgemaakt op de Dag van de Persvrijheid 2017 op 3 mei door professor dr. Alex Brenninkmeijer.

De anonieme enquête bestaat voornamelijk uit meerkeuzevragen en zal niet meer dan 10 minuten tijd in beslag nemen.