Donderdag waarschuwingsacties tegen uitblijven eindbod werkgevers

dinsdag 28 november 2023

De redacties van onder andere NRC, Volkskrant, Trouw en NU.nl houden donderdag 30 november waarschuwingsacties tegen het uitblijven van een goed werkgeversbod bij de cao-onderhandelingen bij het uitgeverijbedrijf. Tussen 11 en 12 uur zullen onder andere nieuwssites niet worden ververst.

Volgens Milen van Boldrik, secretaris bij de NVJ, is het uniek dat zoveel redacties meedoen aan de waarschuwingsactie. ‘Het eindbod komt niet in de buurt wat de werknemers en freelancers vragen, namelijk koopkrachtcompensatie. De werkgevers kijken alleen vooruit naar 2024 en 2025 en voelen zich niet verantwoordelijk voor het koopkrachtverlies van de afgelopen twee jaar. Wél berekenen ze de hogere kosten door aan hun eigen klanten. Dat is krom.’

Sinds het begin van de cao-onderhandelingen hebben de werkgevers geen millimeter bewogen. De werknemers en freelancers bij het Mediahuis en DPG Media reageerden woedend op het eindbod van de werkgevers en een aantal titels besloot waarschuwingsacties te houden. De actievoerende journalisten willen hiermee samen met de NVJ aan de werkgevers een sterk signaal geven dat hun eindbod ver beneden peil is. Zij vinden dat de werkgevers met een verbeterd bod te komen. De actievoerende journalisten kondigen zwaardere acties aan indien dit niet gebeurt. 

Wat gaat er donderdag gebeuren?

Redacties van verschillende titels, zowel landelijk als regionaal, voeren donderdag 30 november waarschuwingsacties tussen 11 en 12 uur. De wijze en mate van invulling bepalen de redacties zelf.

Werknemer- en freelance leden werkzaam binnen het uitgeverijbedrijf ontvangen dinsdagmiddag een actienieuwsbrief met het waarom van de acties en praktische informatie. Hierin staat ook een overzicht van acties en locaties. Let op: dit overzicht kan in de loop van de komende dagen nog worden aangevuld of worden gewijzigd.

Heb je vragen over wat er bij jouw titel gebeurt, neem dan contact op met de vertegenwoordiger van het actiecomité of de redactiecommissie.

Deelnemende titels

NRC, Volkskrant, Trouw, Het Parool, Tweakers, Het Financieele Dagblad, Nu.nl, Leeuwarder Courant, Energeia. Solidair met de werkonderbreking met eigen invulling actie: AD, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Stentor. (stand 29 november 2023)

Wat je sowieso kunt doen:


Bekijk alle achtergrondinformatie en praktische informatie op de themapagina Cao-onderhandelingen Uitgeverijbedrijf