Dood Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh: NVJ vraagt om onderzoek en vervolging

woensdag 11 mei 2022

Al Jazeera-journlist Shireen Abu Akleh is woensdagochtend omgekomen in de buurt van de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. De NVJ wil onderzoek naar de toedracht van haar dood en vervolging van de daders. 

Leden van het Palestinian Journalists Syndicate protesteren naar aanleiding van de dood van Abu Akleh. Foto Mohammed Abed/AFP

Abu Akleh (51) was een bekende journalist, werkzaam voor de Arabische zender Al Jazeera. Ze deed woensdag op de bezette Westelijke Jordaanoever verslag van gevechten tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders. Volgens ooggetuigen werd zij gedood door een Israëlische scherpschutter.

De dood van de Al Jazeera-journaliste laat zien hoe kwetsbaar de positie van journalisten in oorlogssituaties is, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. "Het is evident dat journalisten nooit slachtoffer zouden mogen worden van hun functie." Er moet onafhankelijk onderzoek komen naar de toedracht, stelt de NVJ, en de verantwoordelijken moeten worden vervolgd.

Eind april hebben de organisaties International Federation of Journalists (IFJ), Palestinian Journalists Syndicate (PJS) en het International Centre of Justice for Palestinians (ICJP) een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof over het systematisch doden van Palestijnse journalisten.

Lees meer over de dood van Abu Akleh bij Al Jazeera.