Drie nieuwe bestuursleden in NVJ Zelfstandigen

dinsdag 4 juli 2017

Thomas Blom, George Kadr en Ewout de Bruijn zijn toegetreden tot het bestuur van de sectie Zelfstandigen. Sectiebestuurslid Arno van ’t Hoog is uitgetreden uit het sectiebestuur.

Doordat de drie kandidaten binnen de termijn hebben gereageerd en voldoen aan het gezochte profiel, is er geen aanleiding om verkiezingen uit te schrijven. De huidige sectiebestuursleden Zelfstandigen hebben hun kandidaatstelling daarom bekrachtigd.

Nieuwe sectiebestuursleden

Thomas Blom legt zich toe op zelfstandige documentaires en series. Afgelopen jaar regisseerde hij voor de VARA het drieluik ‘De Arabische Storm’. Daarvoor reisde hij onder meer naar Irak, Syrië en Libië. Blom houdt ervan op de grens van verbeelding en onderzoek te werken en zijn documentaires zijn regelmatig uitgezonden door buitenlandse omroepen.

In 2013 introduceerde hij samen met Misha Wessel een nieuwe traditie van politieke biografieën voor de publieke omroep; het premiersportret. De eerste documentaire in deze reeks was ‘Het geheim van Lubbers’, in 2015 gevolgd door het tweeluik ‘De strijd van Kok’. Daarnaast werkte Blom voor programma’s als Andere Tijden, Zembla, Andere Tijden Sport en schrijft hij voor o.a. de Volkskrant.

George Kadr werkt als onderzoeker en journalist.  Voor onder andere Aljazeera Network heeft hij gewerkt als correspondent en producer. Daarnaast heeft hij elf boeken geschreven en veel artikelen gepubliceerd in Arabische kranten en nieuwszenders. Ook heeft hij documentaire films gemaakt en heeft hij zijn eigen bedrijf Photospeaking.

Ewout de Bruijn werkt sinds 1999 bij de omroepen. Op dit moment is hij freelanceverslaggever voor NOS Nieuws, redacteur van het nieuwsoverzicht NOS Met het Oog op Morgen en redacteur/verslaggever bij De Ochtend van de KRO-NCRV.

Zijn ambitie bij NVJ Zelfstandigen is aan tafel te komen bij de omroepdirecties en de NPO. ‘De omroepen en de NPO moeten zich beter realiseren dat zelfstandigen flexibele professionals zijn en geen stoplap voor roostergaten en begrotingen. Het onderhandelen over tarieven en voorwaarden moet weer net zo normaal worden als het inzetten van een freelancer.’

Vertrekkend bestuurslid

Arno van ’t Hoog is vier jaar bestuurslid geweest van de sectie Zelfstandigen. Van ’t Hoog trad op 1 januari 2013 toe tot het bestuur nadat hij was gevraagd door de secretaris van de sectie Zelfstandigen, Rosa García López. Aanleiding om Van ’t Hoog te vragen was het artikel ‘Er zijn teveel journalisten’ van zijn hand. Daarin stelde Van ’t Hoog dat de NVJ meewerkt aan de ongelijke beloning tussen journalisten in vaste dienst en freelancers door ook bij laagconjunctuur voor een betere cao te strijden. García López vroeg hem daarop om mee te denken over het bereiken van betere tarieven voor freelancers. De denkkracht van Van ’t Hoog heeft mede geleid tot de campagne ‘Journalistiek heeft een prijs’ die door zowel journalisten in vast dienstverband als door freelancers wordt gedragen.