Eddy van Wessel overhandigt eerste NVF Beeldboek over huidige positie fotojournalisten

maandag 1 oktober 2018

Fotograaf Eddy van Wessel overhandigt namens de NVF op donderdag 4 oktober het eerste exemplaar van het “Beeldboek Fotojournalistiek heeft een Prijs” aan Mariëtte Hamer, voorzitter van SER, en Peter Stadhouders, directeur van de Mediafederatie (uitgevers). Het beeldboek schetst de huidige positie van fotojournalisten binnen de mediasector.

Voorafgaand aan de uitreikingen vindt het Algemeen Overleg Auteursrecht plaats, waarin Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, vragen over auteursrecht beantwoordt van de vaste commissie Justitie en Veiligheid. Deze Kamerleden ontvangen het Beeldboek “Fotojournalistiek heeft een prijs” twee dagen eerder, op dinsdag 2 oktober.

Beeldboek Fotojournalistiek heeft een prijs

In het beeldboek bevestigen ook topfotografen dat ze van fotojournalistiek alleen niet kunnen leven: “Fotojournalistiek is geen lonend verdienmodel, terwijl het wel het allermooiste werk is.” Aan het woord komen fotografen Eddy van Wessel, Ilvy Njiokiktjien, Freek van den Bergh, Cigdem Yuksel, Pim Ras, Selma van der Bijl, Ruud Rogier en Sabine van Wechem. In het boek worden de huidige problemen toegelicht en mogelijke oplossingen voor een gezonde markt gegeven.

Eddy van Wessel over de huidige situatie

Eddy van Wessel: “Fototarieven zijn symbolische prijzen geworden, onnodig maar waar. Het is de ondergang van deze vorm van journalistiek. Zeker jonge fotografen komen zelden op de juiste plek terecht, omdat ze niet in staat zijn hun projecten te bekostigen.”

Collectief onderhandelen en een beter auteursrecht

Het NVF Beeldboek maakt deel uit van de campagne “Fotojournalistiek heeft een prijs”, waarbij fotojournalisten eensgezind actie voeren voor het behoud van kwaliteit en voor een fatsoenlijk inkomen voor alle fotojournalisten. “Daarom maken we ons sterk voor de mogelijkheid van collectief onderhandelen, winstgevende tarieven en een verbetering van de Wet Auteurscontractenrecht”, zegt Eric Brinkhorst, voorzitter van de NVF. De NVF vindt het de hoogste tijd dat weer geïnvesteerd wordt in fotojournalisten die op professionele wijze en tegen een fatsoenlijke beloning signaleren, onthullen, controleren, verbinden, verbeelden en duiden. 

Datum, tijd en locaties

Het NVF Beeldboek “Fotojournalistiek heeft een Prijs” wordt op donderdag 4 oktober overhandigd in aanwezigheid van fotojournalisten, het hoofdbestuur van de NVJ en sectiebestuursleden van de NVF. Wil je hierbij zijn? Stuur dan een e-mail naar Monique Suiker, msuiker@nvj.nl

  • 10.00 uur – Algemeen Overleg Auteursrecht, Groen van Prinstererzaal Tweede Kamer
  • 12.30 uur - Mariëtte Hamer, voorzitter SER, Bezuidenhoutseweg 60, Den Haag
  • 16.00 uur - Peter Stadhouders, directeur Mediafederatie, (uitgeverijen) , Hogehilweg 6, Amsterdam

Dinsdag 2 oktober wordt het beeldboek uitgereikt aan de leden van de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid, om 13.15 uur, entree Tweede Kamer, Plein 2, Den Haag.

Vanaf donderdag 4 oktober is het beeldboek ook te downloaden op NVJ.nl en www.journalistiekheefteenprijs.nl. Leden van de NVJ en NVF ontvangen de printversie op vrijdag 5 oktober.