Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2012

zondag 20 januari 2013


De Zilveren Camera 2012, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanmiddag in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Eddy van Wessel (1965). Van Wessel wint met een serie foto’s, ingezonden in de categorie Buitenlands Nieuws.

In de winnende serie is te zien hoe de stad Aleppo het centrum is geworden van de Syrische opstand. Burgers zitten opgesloten tussen de frontlinies van het Vrije Syrische Leger en het leger van president Bashar al-Assad. De serie is uit ruim 10.000 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2012.
De in dagblad Trouw gepubliceerde serie beelden die Van Wessel schoot in Aleppo, toont de totale waanzin van de burgeroorlog. De jury roemt Van Wessel om zijn keuze om op eigen initiatief naar Syrië af te reizen en daar de vele kanten van een vuile oorlog te belichten. Hij versterkt in zijn inzending het ene beeld met het andere. Het resultaat is indringende, huiveringwekkende fotografie.

Jeroen Oerlemans
Speciale gast tijdens de bijeenkomst was Jeroen Oerlemans, die vorig jaar juli een week lang gevangen werd gehouden in een Jihadistisch tentenkamp in Syrië. Oerlemans vroeg aandacht voor de Amerikaanse journalist James Foley, die sinds november 2012 wordt gegijzeld. Oerlemans deed een oproep om hem te steunen via de door Foley’s familie opgezette website www.freejamesfoley.org.

Canon Prijs
Robert Knoth (1963) en Antoinette de Jong (1964) wonnen de Canon Prijs 2012. De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2012 is voltooid. Het meest vernieuwend van alle inzendingen van 2012 is het project Poppy, Trails of Afghan Heroin gebleken. Over een periode van twintig jaar volgden de makers de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. Foto’s, teksten, video en documenten zijn verwerkt in een boek en een video-installatie die als tentoonstelling dienst doet. Het juryrapport over het winnende project: “Poppy is journalistiek vakwerk, waarbij twee decennia aan zeer consistente journalistieke arbeid bijeen is gebracht in een verhaal dat een van de schaduwkanten van de globalisering op geheel nieuwe wijze laat zien. De bijzonder knappe montage verdient daarbij speciale vermelding.”

Nationale Portretprijs
Stephan Vanfleteren is de winnaar van de Nationale Portretprijs 2012. Vanfleteren (1969) wint op foto en op oeuvre, de jury was stellig over het besluit om Vanfleteren de Nationale Portretprijs 2012 toe te kennen. De jury is onder de indruk van het portret dat hij in opdracht van de Vlaamse krant De Morgen maakte van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas. Het is een “beeldhouwwerk”, een “buste van marmer”, aldus de jury. “Hij wordt ontmaskerd als het ego dat hij is (…) maar toch blijft Koolhaas overeind”.

De winnende serie is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 3 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

De winnende foto’s zijn te zien op www.zilverencamera.nl