EenVandaag en NVJ ontstemd over opnameverbod tijdens gemeenteraadsvergadering

woensdag 15 november 2017

Burgemeester Van Ardenne van de gemeente Westland verbood vorige week verslaggever Sander ’t Sas en cameraman Roel van Hees van EenVandaag opnamen te maken van de openbare gemeenteraadsvergadering, terwijl andere media hun werk mochten blijven doen. Hoofdredacteur René van Brakel van EenVandaag laat in een brief aan Van Ardenne weten zeer ontstemd te zijn en vraagt om een gesprek. De brief is medeondertekend door de NVJ.

Sander 't Sas

Burgemeester Van Ardenne was het niet eens met het feit dat slechts één raadslid uit Westland - Dave van der Meer - werd gevolgd voor de documentaireserie Ons Belang.

‘We vinden het ongehoord dat een burgemeester zich inhoudelijk bemoeit met een journalistiek product’, schrijven hoofdredacteur René van Brakel en NVJ-secretaris Thomas Bruning in de gezamenlijke brief. ‘Dit tart de wetten van openbaarheid van bestuur en persvrijheid.’

Vanuit de redactie was vooraf meerdere malen geprobeerd om EenVandaag aan te melden voor de raadsvergadering. Uiteindelijk mochten Sander 't Sas en Roel van Hees geen opnamen maken tijdens de openbare raadsvergadering, maar filmden wel in de fractiekamer en in de wandelgangen. Ze stopten op het moment dat de vergadering begon, zoals geboden. Tot hun verbazing filmden Omroep West en WOS wél in de raadszaal, tijdens de vergadering. Tijdens een schorsing besloten ’t Sas en Van Hees loopshots van Van der Meer te maken in de wandelgangen. De burgemeester liet een bode en voorlichter ingrijpen en het tweetal mocht geen opnamen meer maken, noch in het gebouw, noch in de fractiekamer van de partij van Van der Meer.

 

Downloads