Eerste winnaars talentenjacht voor nieuwsfotografen bekend

woensdag 5 december 2012

Foto: Desirée Schippers
Desirée Schippers (23) uit Amersfoort en Remko de Waal (23) uit Groningen zijn de winnaars van de eerste ronde van I Love The News, de talentenjacht voor nieuwsfotografen die de NVF en het ANP wordt georganiseerd. Zij beginnen in januari aan een programma bij ANP Foto, waar ze in drie maanden worden klaargestoomd voor het leven als persfotograaf onder intensieve begeleiding van ervaren topfotografen en fotoredacteuren.

De vier kandidaten die werden toegelaten tot de finale op dinsdag 4 december bij het ANP kregen de opdracht een reportage te maken over een nieuwsonderwerp naar eigen keuze. Volgens juryvoorzitter Rimmer Mulder hebben de twee winnaars het meest overtuigend laten zien klaar te zijn voor het vak van fotojournalist. “Ze hebben goed nagedacht over hun onderwerp en hebben het goed uitgevoerd. Ze brachten het met een goed verhaal, en kwamen zeer gemotiveerd over.”

Desirée Schippers vulde de opdracht in door drie vrouwelijke asielzoekers te volgen die in het tentenkamp aan de Notweg in Osdorp verbleven. Zij slaagde er in een intiem inkijkje te geven in hun leven vóór, tijdens en na de ontruiming eind november. Remko de Waal ging met een bus met medewerkers van de penitentiaire inrichting van Ter Apel mee naar Den Haag, waar zij protesteerden tegen de plannen van het kabinet om een aantal gevangenissen te sluiten. Hij bracht tijdens zijn eerste bezoek aan de Tweede Kamer in beeld hoe zij hun onvrede uitten bij staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Tijdens het eerste kwartaal van 2013 zullen beide talenten een goede indruk krijgen van de wereld van nieuwsfotografie, door uitgebreid mee te draaien bij de totstandkoming van de vele, diverse onderwerpen die ANP Foto dagelijks in beeld brengt. Ze worden op sleeptouw genomen door geroutineerde fotografen met uiteenlopende specialisaties, die ze de kneepjes van het vak zullen bijbrengen. Met feedback van de redactie en begeleiding door de NVF bij de start als ondernemer, worden de jonge talenten geholpen een bestaan als zelfstandig persfotograaf op te bouwen.

De talentenpool is onderdeel van de campagne I Love The News waarin ANP Foto laat zien waar hedendaagse nieuwsfotografie over gaat. Volgens Johan Groeneveld, baas van ANP Foto en lid van de hoofdredactie, gaat het hierbij om veel meer dan alleen fotograferen. “Je moet als ANP-fotograaf niet alleen verschrikkelijk goed en creatief kunnen fotograferen, bloedsnel zijn en perfect kunnen bewerken, je moet ook journalistiek en qua contacten je mannetje staan.” Groeneveld vat het samen met de slogan ‘Hard to get, hard to copy, hard to beat en hard to ignore’.