Elke (jonge) stem telt

dinsdag 21 mei 2019

Ze zeggen weleens dat de journalistiek een roeping is. Een verantwoordelijkheid. Dat zijn grote woorden, maar ik weet wel: als je de journalistiek ingaat om van negen tot vijf achter een computer te zitten en verder niets, zal je het zwaar krijgen. Journalist zijn gaat wat mij betreft bovendien verder dan alleen je werk uitvoeren.

Ik werkte net een half jaar in de journalistiek, toen ik bedacht dat ik wel ‘iets erbij’ wilde doen, iets nuttigs graag. Het was niet dat ik me op mijn werk bij de Staatscourant verveelde, geen leuke collega's had of niet genoeg te doen had op en buiten mijn werk. Hoe vaag ik het ook formuleerde, een ervaren collega begreep precies wat ik bedoelde. Hij zat zelf al jaren in het bestuur van de sectie Dagblad, en wees me op de NVJ-sectie voor studenten en starters, Vers in de Pers (ViP).

Dat bleek een schot in de roos. Na vele mooie jaren bij ViP (en een korte pauze), was ik net voorzitter geworden bij de sectie Internet, toen er een plek vrijkwam in het hoofdbestuur. Dat leek me altijd iets voor doorgewinterde journalisten met zeker twintig jaar werkervaring. Tot Wilma Haan (met wie ik niet alleen een verleden deel bij NU.nl én het ViP-bestuur, maar ook hetzelfde bouwjaar - 1982) liet zien dat je helemaal geen ‘oude wijze man/vrouw’ hoeft te zijn om daarvoor in aanmerking te komen.

Het is zelfs erg belangrijk dat de samenstelling van het bestuur niet al te homogeen is. Toen Gerard Til nog niet zo lang in het bestuur zat, zei hij tegen het einde van een discussie vaak: “Ja, maar laten we niet vergeten dat voor fotojournalisten…”. Eerlijk: aanvankelijk zuchtte ik er om, denkend dat we er net wel zo’n beetje uit waren. Maar het zette ons wel aan het denken. En inmiddels hoeft híj dat niet meer te zeggen, dat doet een ander wel. Zo kijken ook journalisten in vaste dienst anders tegen sommige dingen aan dan freelancers, studenten en beginnende journalisten anders dan hun ervaren collega’s, etc.

Helaas is het bestuurslidmaatschap voor mij niet langer goed te combineren met chef zijn van een deelredactie. Met veel pijn in mijn hart neem ik afscheid. Van de lange maar uiteindelijk nuttige discussies bij de bestuursvergaderingen, én van de Thaise afhaal.

Van de altijd vrolijk makende vergaderingen van ViP waar ik altijd vol inspiratie vandaan kwam. Van de sectie Plus+, waar ik als jongere journalist enthousiast ontvangen werd, die paar keer dat ik op vrijdagmiddag weg kon van de redactie.

Ik leerde in het bestuur dat meebeslissen over de toekomst van ons vak niet iets is dat voorbehouden is aan de veteranen in ons vak. Elke stem telt en juist die van de jongere generaties moet gehoord worden om de NVJ relevant te houden.  

Gelukkig weet ik één ding zeker: een definitief afscheid van ‘iets’ doen voor de journalistiek buiten mijn eigen werk zal dit niet zijn. Zo zit ik niet in elkaar. En ik kan het iedereen die zichzelf journalist noemt aanraden.


Wil jij actief worden binnen de NVJ?

Wil jij graag actief worden binnen het NVJ-bestuur? Je kunt je als kandidaat-bestuurslid aanmelden tot en met 27 mei. Ga hier naar meer informatie, de functieprofielen en uitleg over de procedure.

Verkiezingstermijn

  • 27 mei - Sluiting termijn kandidaatstelling
  • 3 juni - Namen van de kandidaten op de website bekendmaken en via digitale raadpleging door de leden voorkeur laten uitspreken
  • 17 juni - Bekendmaking resultaat ledenraadpleging
  • 22 juni - Definitieve verkiezing door Algemene Ledenvergadering