Europese aandacht auteursrecht

donderdag 30 mei 2013

Op 4 juni aanstaande besteedt de Europese Federatie van Journalisten aandacht voor het auteursrecht tijdens het IFJ Wereldcongres, dat van 4 tot en met 7 juni plaatsvindt in Dublin. Tijdens de bijeenkomst wordt besproken hoe Europese beroepsorganisaties, waaronder de NVJ, optreden tegen onbevoegd gebruik van werken en welke initiatieven zij daartoe ondernemen.

De onderhandelingspositie van fotografen en journalisten staat stevig onder druk als gevolg van mediaconcentratie en de toename van wurgcontracten, waarbij makers moeten meewerken aan een volledige overdracht. IFJ/EFJ is vorige maand een Europese campagne gestart voor billijke tarieven en tegen wurgcontracten. Onderdeel van de campagne is een oproep om voorbeelden van wurgcontracten te sturen. In Nederland kunnen deze worden gestuurd naar freelance@nvj.nl.
Ook is IFJ/EFJ een petitie gestart om Europa te bewegen in actie te komen tegen wurgcontracten.
In Nederland voert de NVJ al jarenlang strijd om de positie van freelance journalisten en fotografen te verbeteren. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Freelancer. In november organiseert NVJ Freelance bovendien voor de tweede keer het Eerlijk Deel Festival.