Europese consultatie (foto)journalisten over auteursrecht

maandag 3 maart 2014

De Europese Commissie wil eventueel het auteursrecht aanpassen en heeft daarom een publieke consultatie gelanceerd. Onderwerpen waar vragen over worden gesteld hebben vooral betrekking op gebruik van werken in de digitale omgeving en gaan onder andere over leenrecht, reprorecht en massa digitalisering. Reageren kan tot woensdag 5 maart.

Naar aanleiding van deze consultatie zullen er nieuwe regels worden opgesteld die van invloed kunnen zijn op de positie van makers en hun inkomsten. Dit heeft mogelijk dus ook gevolg voor het werk van (foto)journalisten. De NVJ en NVF zullen namens hun leden/aangeslotenen reageren, maar het is ook van belang dat zoveel mogelijk (foto)journalisten zelf laten horen wat zij ervan denken.

Wanneer je je stem wilt laten horen, kun je dit Word-document downloaden met de tekst van de volledige consultatie (80 vragen). Let op: niet alle vragen zijn relevant voor rechthebbenden en het is ook niet nodig om alle vragen in te vullen. Doordat de consultatie zeer omvangrijk en complex is, heeft Platform Makers, het samenwerkingsverband van belangen- en beroepsorganisaties van auteurs en uitvoerend kunstenaars, een invulsuggestie gedaan voor de relevante vragen voor beeldmakers. Het gaat om de antwoorden op vragen 11, 12, 14, 34, 36, 37, 40 t/m 43, 45, 60, 64 en 72 t/m 77. Bij het invullen ben je uiteraard vrij om zelf antwoorden te formuleren. De vragen in de consultatie zijn overigens niet in het Nederlands beschikbaar, maar je mag wel in het Nederlands antwoorden. 

Wanneer je de invulsuggestie wilt volgen, kun je op het document je naam invullen (of kiezen voor anoniem deelnemen) en aangeven dat je maker/rechthebbende bent. Daarna kun je dit document vóór aanstaande woensdag 5 maart a.s. sturen naar het volgende e-mailadres: markt-copyright-consultation@ec.europa.eu. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal reacties van NVF- en NVJ Freelance-leden, wordt verzocht om een cc te sturen aan rgarcialopez@nvj.nl.

Op de website van de Europese Commissie vind je meer informatie over de consultatie. 

Let op: de deadline is 5 maart (in plaats van 5 februari zoals in het document vermeld staat).