Extra geld Slob voor lokale media goed, maar er zijn nog vragen

woensdag 8 april 2020

Er komt extra geld voor de huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis in acute nood zijn geraakt. Minister Slob (OCW) stelt eenmalig een budget van 11 mijoen euro beschikbaar. In de uitzending van Nieuwsuur van 7 april onderstreept algemeen secretaris Thomas Bruning het belang van lokale media als informatieve en verbindende kracht in de regio. Bruning vindt de bijdrage van Slob goed en belangrijk, maar mist nog wel een drietal zaken.

Foto: Venema Media/ANP Novum

‘Het is goed dat er geld wordt vrijgemaakt’, aldus Bruning. ‘Dit is belangrijk voor een sector waarvan het belang groot is en de nood hoog.’ Ook onderschrijft hij de oproep aan gemeenten en provincies om flankerend aan deze maatregelen meer geld vrij te maken voor lokale media. ‘Er ontbreekt bij veel gemeenten mediabeleid en we hebben de afgelopen jaren gezien dat er vooral (advertentie)geld is weggehaald bij lokale media. Goed als dit tij gekeerd wordt.’

Wel wijst Bruning op een drietal zaken die hij nog mist:

  1. Naast lokale omroepen en h-a-h-kranten vervullen in sommige plaatsen hyperlokale sites een minstens zo belangrijke rol. Deze media worden minstens zo hard getroffen. Ook zij moeten een beroep kunnen doen op de regeling.
  2. De doelstelling dat de werkgelegenheid, voor zowel freelancers als vast personeel gewaarborgd moet worden, is een belangrijke premisse.
  3. De zorgen over het voortbestaan van onafhankelijke lokale media zijn groter dan deze crisis. Het is van groot belang om naast deze crisisafspraken, ook afspraken voor de lange termijn te maken.