Facebook-communitypagina tegen acquisitiefraude

woensdag 18 mei 2011

Op Facebook is de communitypagina ‘Zzp’ers moeten beschermd worden tegen acquisitiefraude‘ gestart. Op deze pagina kunnen fraudeslachtoffers elkaar helpen door tips en ervaringen uit te wisselen. Regelmatig worden kleine ondernemers slachtoffer van acquisitiefraude. Voor ongevraagde vermeldingen in bedrijvengidsen ontvangen ze rekeningen van enkele duizenden euro’s .

Steeds meer kleine ondernemers worden slachtoffer van acquisitiefraude. Via callcenters wordt hen gevraagd of ze vermeld willen worden in een online bedrijvengids of gele gids. Nee zeggen is vaak niet afdoende. Via slinkse belprotocollen lokken de fraudeurs maandelijks duizenden ondernemers in de val. Een handtekening onder een fax waarmee je een vermelding op een site denkt te kunnen beëindigen, betekent juist dat je een contract aangaat. Een telefonische correctie van foutieve adresgegevens betekent in feite dat je een overeenkomst aangaat. Maanden later volgt de factuur van enkele duizenden euro’s. Dit bedrog levert acquisitiefraudeurs jaarlijks zo’n 400 miljoen euro op. Niet betalen levert bezoek van agressieve deurwaarders op.

De NVJ adviseert om bij twijfel na een telefonisch gesprek altijd een fax te sturen met de vermelding ‘Geen opdracht!’. Kruis vage en onbekende bevestigingen van opdrachten door en voorzie deze ook van de tekst ‘Geen opdracht’ en fax terug. NVJ-leden kunnen zich laten adviseren door de afdeling Advocaten & Juristen.

Ga ook naar de speciale websitepagina’s van MKB en Fraudehelpdesk voor meer informatie.