Familie mocht Ornstein niet bezoeken

dinsdag 6 december 2016

Panama blijft de rechten van de Nederlandse journalist Okke Ornstein schenden. Familie en vrienden mochten Ornstein afgelopen weekend niet bezoeken in de Renacer gevangenis in Panama.

Onder de familieleden bevond zich de dertienjarige dochter van de journalist. In haar aanwezigheid maakte de politie seksistische opmerkingen. Enige tijd later mocht de dochter alsnog haar vader bezoeken, maar familie en vrienden waren al vertrokken en de dochter was te overstuur om terug te keren naar de gevangenis.

De politie had aan de buren van Okke Ornstein valse informatie gegeven omtrent de speciale bezoekuren.  Ornstein en zijn advocaat gaan een officiële klacht indienen tegen de politieagent voor intimidatie en belediging van de dochter en andere familieleden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Panama verklaarde nog op 1 december dat Okke Ornstein de behandeling krijgt waar hij recht op heeft als journalist.  Het inperken van de bezoekregeling is in strijd met deze officiële verklaring.  

Ornstein werd 15 november opgepakt wegens smaad en laster. Ornstein hangt een gevangenisstraf van 20 maanden boven het hoofd. Aanvankelijk kreeg Ornstein daar bovenop nog eens 18 maanden voor een andere zaak, in totaal 3 jaar en 4 maanden. Inmiddels is de tweede straf omgezet in een boete van 3500 euro. De inzet van Ornstein’s advocaat is om ook de straf van 20 maanden te laten omzetten in een boete, zodat hij in vrijheid zijn veroordeling kan aanvechten. 

Internationaal is er veel kritiek op de aanhouding.

Journalist Jan-Albert Hootsen bezocht Ornstein in de gevangenis en schreef over over hem in Trouw.