Folkert Jensma voorgedragen als nieuwe voorzitter NVJ

donderdag 13 juli 2023

Folkert Jensma is afgelopen zaterdag tijdens de Algemene Ledenvergadering in Enschede voorgedragen als voorzitter van de NVJ. Huidig voorzitter Renske Heddema treedt in november na drie jaar af. Heddema droeg namens het bestuur ook Rowan Blijd voor het vice-voorzitterschap voor en Ruud Rogier voor herverkiezing als bestuurslid NVF/Beeldmakers. Van 23 oktober tot en met 6 november kiezen de leden van de NVJ tijdens de verkiezingen vijf nieuwe bestuursleden en zeven nieuwe leden in de drie beleidsteams.

Jensma was tien jaar hoofdredacteur van NRC Handelsblad (1996-2007), de krant waar hij nu werkzaam is als commentator, columnist en juridisch redacteur. Sinds september 2020 is hij vice-voorzitter in het bestuur van de NVJ. Daarnaast bekleedt Jensma nevenfuncties bij onder meer ProDemos, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en het Instituut voor Informatierecht (Ivir).  

Rowan Blijd voorgedragen als vice-voorzitter

Verder droeg het bestuur Rowan Blijd voor als vice-voorzitter. Blijd is (freelance) programma- en documentairemaker, momenteel in dienst bij DPG Media als chef video bij Libelle. Ze werkte onder meer voor KRO-NCRV, FunX en Cosmopolitan. Blijd houdt zich voornamelijk bezig met digitalisering, nieuwe media en inclusie. Namens de ledengroep Vers in de Pers is zij op dit moment bestuurslid bij de NVJ.

Ruud Rogier voorgedragen als bestuurslid NVF/Beeldmakers

Ruud Rogier werd voorgedragen voor herverkiezing als bestuurslid NVF/Beeldmakers. Hij is freelance fotojournalist en een van de journalisten die een rechtszaak tegen DPG Media voerde over freelancetarieven. Samen met de actiecampagne ‘(Foto)journalistiek heeft een prijs’ was het de opmaat naar de Werkcode DPG Media.

Vactures verkiezingen 2023

De verenigingsstructuur van de NVJ is erop gericht dat elk lid zich vertegenwoordigd voelt. In het bestuur en de beleidsteams komen alle journalistieke ‘achtergronden’ bij elkaar. Zo bestaat het bestuur – naast de voorzitter, vice-voorzitter en penningmeester – uit zes bestuursleden, van elke ledengroep één: Zelfstandigen, Werknemers Uitgeverijbedrijf, Werknemers Omroep, NVF/Beeldmakers, Vers in de Pers en Plus+. Ook in de beleidsteams Werkvoorwaarden, Persvrijheid en Vakontwikkeling zijn alle ledengroepen vertegenwoordigd.

Dit jaar houdt de NVJ verkiezingen voor vijf bestuursfuncties en zeven functies in de beleidsteams. Bekijk de vacatures en bijbehorende functieprofielen op de themapagina Verkiezingen 2023.

Stel jij je ook kandidaat?

Aftredend voorzitter Heddema noemt het werk voor de NVJ ‘inspirerend en rewarding’ en roept leden op om zich kandidaat te stellen voor een van de twaalf vacatures. Wil jij mede de koers en het beleid van de NVJ bepalen en ben je tenminste zes maanden lid? Vanaf vandaag kun jij je kandidaat stellen voor de vacante functies in het bestuur of de beleidsteams! Bekijk hoe jij je kandidaat kunt stellen op de themapagina Verkiezingen 2023.

ALV keurt wijzigingen Verkiezingsreglement goed

De leden keurden tijdens de ALV ook het conceptvoorstel Verkiezingsreglement van het bestuur goed. De belangrijkste wijziging is een nieuw artikel over tussentijdse opvolging. Hierdoor kunnen leden zich voor twee functies kandideren zonder dat dit tot problemen leidt en hoeven er geen of minder tussentijdse verkiezingen te worden gehouden. Bekijk het op de ALV vastgestelde Verkiezingsreglement.