Fotograaf Elgersma ontvangt excuses van KLPD

donderdag 15 september 2011

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) heeft excuses gemaakt aan freelance fotograaf Emiel Elgersma. Dat heeft advocaat Mira Herens (NVJ) Elgersma laten weten. Eind augustus zat Elgersma twee uur vast omdat hij foto’s maakte op het plein voor Utrecht CS van mensen die het station uit kwamen. Onterecht, zo blijkt nu. ‘Uit een interne evaluatie achteraf is opgemaakt dat de gemaakte afwegingen rondom het optreden van de spoorwegpolitie onjuist was’, aldus de KLPD. De arrestatie had nooit mogen gebeuren.

In opdracht van de dienstleiding van de Spoorwegpolitie zal het politie-optreden op leermomenten worden geëvalueerd binnen de dienst, aldus KLPD.

Fotojournalisten, maar ook gewone burgers hebben vrijheid van nieuwsgaring, zo verklaart NVJ-advocaat Mira Herens. ‘Dat het betreffende gebied waar Elgersma aan het werk was een veiligheidsrisicogebied is zoals bepaald in het Besluit opsporing terroristische misdrijven, doet daar niet aan af. De bevoegdheden die de politie op grond van dit besluit toekomen in een veiligheidsrisicogebied mogen immers slechts worden uitgeoefend wanneer er sprake is van aanwijzingen van een terroristisch misdrijf.” Die waren in dit geval niet aanwezig. Er was voor de agenten geen legitimatie om de fotograaf te belemmeren in de uitoefening van zijn werk als fotojournalist.