Fotograaf vrij na gijzeling in Syrië

vrijdag 27 juli 2012

De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is gisteren vrijgelaten nadat hij vorige week was ontvoerd in het noorden van Syrië, bij de grens met Turkije. De Nederlander verblijft momenteel in Turkije. Hij is gewond, maar maakt het naar omstandigheden goed. De NVJ houdt contacten met journalisten in het grensgebied met Syrië, zo zegt NVJ-secretaris Marc Visch op BNR. Informatie uit het gebied wordt gedeeld door de internationale pers. Toch biedt dit geen garantie, journalisten kunnen net de pech hebben ergens te zijn waar iets gebeurt, terwijl het net daarvoor nog veilig was, aldus Visch.

Pas gisteren werd duidelijk dat Oerlemans ontvoerd werd door naar alle waarschijnlijkheid huursoldaten uit Tsjetsjenië, die gelieerd zijn aan al-Qaeda. Oerlemans was samen met zijn Britse collega John Cantlie en een lokale fixer. Nadat de fixer was ontsnapt en waarschijnlijk de Syrische rebellen heeft gewaarschuwd, zijn de journalisten bevrijd.

Syrië is op dit moment veruit het gevaarlijkste land voor journalisten. Het International News Safety Institute (INSI) dringt er bij alle in Syrië werkzame journalisten op aan om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen. Op de website www.newssafety.org zijn bovendien veiligheids – en landenadviezen te vinden en adreslijsten met betrekking tot onder andere uitrusting, medische hulp en verzekeringen. Daarnaast wordt op een besloten gedeelte vertrouwelijke informatie uitgewisseld aan INSI-leden, waaronder de NVJ.

NVJ
Informatie over landen, juridische hulp, veiligheidstrainingen, onderzoeken en noodnummers is ook te vinden op de veiligheidspagina van de NVJ.