Het (foto)moment van Niels Wenstedt

dinsdag 24 november 2020

‘Klik, klik klik, en het moment was over.’ Die ene fractie van een seconde waarin je al fotograferend wist: dit is hét beeld. Of dat moment waarop je op de juiste plek op de juiste tijd die foto der foto’s schoot. Ditmaal het fotomoment van fotojournalist en NVF-lid Niels Wenstedt.

Wie?

Ik ben Niels Wenstedt, zelfstandig fotojournalist. Ik werk voor BSR Agency en als vaste fixer voor onder andere Der Spiegel en de Daily Mail in Nederland. Hiervoor werkte ik als fotojournalist voor onder andere het ANP, eerst in Argentinië en Zuid- Amerika, later in Nederland.

Mijn interesse voor fotografie begon omdat mijn vader in de journalistiek werkte. Toen ik in groep 8 zat hield ik een spreekbeurt over filmen, omdat ik graag cameraman wilde worden. Uiteindelijk mocht ik echter mijn werk in de fotografie vinden, want toen ik 16 was werkte ik af en toe voor het Technisch Weekblad als fotograaf. In 2001 ben ik gestart op de fotovakschool. Na de fotovakschool werkte ik een tijdje in het familiebedrijf van mijn vader. Via Twitter kwam ik in contact met een correspondent van Trouw. Ik woonde toentertijd in Argentinië en we spraken af koffie te drinken. Uiteindelijk ben ik toen gaan werken als correspondent voor onder andere Trouw en RTL.

Het liefst fotografeer ik en laat ik zien wat er in de wereld gebeurt. Ik kijk terug op emotionele – en belangrijke - onderwerpen die ik mocht vastleggen, zoals de vluchtelingencrisis op Lesbos, de economische situatie in Venezuela en de orkaan Irma op Sint- Maarten. Hoe meer ongeregeldheid, hoe scherper ik ben.”

Wat?

Deze foto is gemaakt tijdens de G20 in Hamburg, Duitsland. Hamburg is de meest linkse stad van Europa, dus dat zorgde voor veel onrust en rellen. Ik was al twee dagen in de buurt Schanzenviertal in Hamburg om de rellen in beeld te brengen, toen ik op vrijdag deze foto maakte.

Voordat ik de foto maakte zag ik demonstranten van het Zwarte Blok aan het rotzooien met een kliko. Aan de andere kant zag ik de ME zich voorbereiden op een charge. Normaal gesproken loop je als fotograaf dan weg of kies je een andere locatie, maar ik zag dit beeld voor me, wilde het graag maken en besloot een goede plek te zoeken. Op die plek heb ik gewacht om deze foto te maken. De ME kwam mijn kant op gerend. Ze renden vlak langs mij heen, ik kreeg nog een wapenstok tegen me aan. De demonstrant liet zich op haar knieën vallen en stak haar handen in de lucht.

Die vrijdagnacht is er veel geplunderd in de stad. Er was veel geweld en brandstichting. Zaterdagochtend liep ik door de stad. Het rook er nog steeds naar rook en overal lage smeulende resten van barricades en resten van plunderingen. Supermarkten, cafeetjes, barretjes, elke winkel in de winkelstraat waren geplunderd. Zo’n ravage vergeet je nooit meer.”


Voor de artikelreeks ‘Het moment van…’ op de NVF-website en de -nieuwsbrief is de redactie altijd op zoek naar collega’s die zich dat ene moment levendig kunnen herinneren. En die er ook het beeld bij hebben. Letterlijk dan.

Wil je meedoen? Mail dan even naar NVJ-sectie-NVF@nvj.nl