Freelancers ANP behouden werk in januari 2016

donderdag 31 december 2015

Alle zzp’ers van het ANP die dreigden hun diensten te verliezen, behouden hun werk in de maand januari 2016 bij wijze van opzegtermijn. Een deel van de freelancers behoudt werk in heel 2016, sommige journalisten gaan er wel in aantal diensten op achteruit. De NVJ is blij dat recht is gedaan aan alle zzp’ers en dat het ANP bereid was om zelfstandigen ‘zacht te laten landen’.

Novum-medewerkers zullen deels het werk overnemen van de zzp’ers. Zij zijn niet één op één goedkoper dan zelfstandigen soms zijn ze duurder. Met ingang van januari overleggen de NVJ en het ANP over de arbeidsvoorwaarden van Novum-medewerkers die niet onder de ANP-cao vallen.

ANP-cao

De ANP-cao is een afgeleide van de Dagblad-cao. De inzet van de NVJ is gelijke beloning voor gelijk werk, ongeacht of het medewerkers in vaste dienst zijn of zzp’ers. De NVJ zal zich daar in januari voor in blijven zetten. Na ruim drie weken overleg is dit het resultaat van intensief overleg tussen de NVJ en het ANP.  

Verenigd

Rosa García López, secretaris van NVJ Zelfstandigen, draagt deze overwinning op aan alle zelfstandigen van het ANP. ‘Zij hebben zich verenigd, de NVJ permanent van informatie voorzien en waren bereid om tot het naadje te gaan. Dat is uniek, zelfstandigen zijn doorgaans moeilijk te verenigen. Veel zelfstandigen hebben bovendien aangetoond echte ondernemers te zijn. Velen hebben inmiddels nieuwe opdrachtgevers of werk. Hulde aan al deze mensen’, aldus García López.