"Er is geen ruimte meer voor creativiteit op de radio"

donderdag 28 december 2017

Op 30 november organiseerde de internetsectie van de NVJ in een uitverkocht Dauphine een inspirerende avond over podcasting in Nederland. En als één ding duidelijk werd uit alle gesprekken met makers, dan was het wel dat podcasting een stuk spannender is dan de voorgekookte radio-uitzendingen die door NPO netmanagers worden platgeformatteerd. Onder leiding van presentator en podcastkenner Frederique de Jong ontstond een levendig debat over de waarde van de NPO voor podcasting ("ze moeten zo snel mogelijk een podcastplatform opstarten"). Of moeten we dit vooral overlaten aan commerciële partijen als Dag & Nacht Media of BNR? Zij nemen het in elk geval nu al serieuzer dan Hilversum.

Bijna alle aanwezigen gaven toe een groot fan te zijn van Chris Bajema's Man met de microfoon. Niet alleen vanwege zijn deal met de Coffee Company, maar ook vanwege zijn kunst om de luisteraar het verhaal in te trekken. Podcastnerd Elger van der Wel vertelde over zijn deelname aan de eerste Nederlandse Netflix-podcast ("Ik hoorde het pas een week van tevoren, dus ik was waarschijnlijk hun derde of vierde keus"). En podcastonderzoeker Eef Grob schotelde het aanwezige publiek een primeur voor: een paar minuten van de nog uit te zenden true-crime podcast 'Moord in de  polder'.

De enige vraag die wat bleef liggen was: hoe kun je er eigenlijk geld mee verdienen? Al kan een debat over nieuwe vormen van journalistiek tegenwoordig niet worden gevoerd zonder het woord 'verdienmodel' continu te gebruiken. Wat dat betreft was het een verfrissende avond, die vooral om het op een nieuwe manier van verhalen vertellen draaide. Voor het verdienmodel ruimen we binnenkort wel een andere avond in.

Benieuwd geworden naar de avond? Het hele podcastdebat is integraal terug te luisteren. Via een podcast uiteraard. Abonneer je via iTunes of je podcast-app op het NVJ-kanaal of luister het via onderstaande webplayer terug. En alle die avond genoemde podcasts hebben we hieronder netjes op een rij gezet.

Podcastdebat tijdlijn

  • 00:00-00:25 Intro
  • 00:25-03:15 Wat is een podcast?
  • 03:15-22:35 Eef Grob (podcastonderzoeker)
  • 22:35-1:04:48 Botte Jellema (radio- en podcastmaker) en Chris Bajema (maker van Man met de microfoon)
  • 1:04:48-1:21:21 Elger van der Wel (freelance tech- en media-expert)
  • 1:21:21-2:07:46 Anne Janssens (Dag en Nacht Media) en Ludo de Boo (podcastmaker bij BNR en crossmediaal strateeg)
  • 2:07:46-2:08:08 Uittro

Genoemde podcasts

Het onderzoek 'Verhalende journalistieke podcasts in Nederland' van Eef Grob is hier te vinden: http://www.verhalendejournalistiek.nl/wp-content/uploads/2017/06/Verslag_podcastonderzoek_publicatieversie.pdf

Hier meer info over De Podcastdokter van de NTR: http://www.2doc.nl/documentaires/series/radio-doc/2017/Podcastdokter.html