Geertjan Lassche Journalist van het Jaar 2020

donderdag 28 januari 2021

Geertjan Lassche is donderdagmiddag door de redactie en redactieadviesraad van Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. Afgelopen jaar bedacht en maakte Lassche het BNNVARA-programma Frontberichten, waarmee hij Nederland kennis liet maken met de rauwe werkelijkheid van de corona-epidemie. In 53 afleveringen bracht hij Nederlands aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn.

Het juryrapport stelt: ‘De prijs is voor hem, en daarmee impliciet ook voor het team dat het programma maakte en de zorgmedewerkers die
 hun vlogs instuurden’. ‘Gezamenlijk lieten zij zien waartoe journalistiek in staat is, wat de meerwaarde van journalistiek is. Daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestereden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten. Frontberichten is een op-en-top journalistiek programma dat in crisistijd van een groot nadeel, de journalist kon er niet bij zijn, een voordeel wist te maken.’

Lassche ontving vanmiddag zijn titel en het bijbehorende beeldje, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos, uit handen van Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs  en Media. Uitreiking gemist? Deze is terug te zien op Villamedia.nl​.

Vanmiddag werd ook de jaarlijkse Afstudeerprijs Villamedia uitgereikt. Deze prijs bekroont de afstudeerproductie die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. Dit jaar viel de keuze op de masterscriptie ‘Blinde Vlekken’ van Charlotte Klein. Deze scriptie gaat over het diversiteitsbeleid van Nederlandse media.


Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Bas Haan en de duo’s Joop Bouma en Jet Schouten, Eric Smit en Kim van Keken en Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis. De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia, aangevuld met vaste medewerkers van de titel en de redactieadviesraad. Daarin zitten onder anderen Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.