Gelukkig is er in Nederland PersVeilig

dinsdag 9 juni 2020

Waarschijnlijk hebben jullie het Facebook-bericht van collega Niels Wensted wel gezien. Waar gaat het om? Tijdens een Black Lives Matter-demonstratie in Den Haag op 2 juni, was Niels Wensted aan het werk om de boel vast te leggen. Tijdens deze demonstratie pakten ook anti 5G-, anti vaccinatie-, anti-lockdown activisten, met wellicht dubieuze motieven, de mogelijkheid aan om te protesteren.

Daar zat een mevrouw bij, Ttrib Vegehoog. Google haar voor de grap eens. Zij wil een objectieve pers, zegt zij. Dat roept zij ook in de video van Niels Wensted, terwijl zij hem met verbale agressie ‘te lijf gaat’. Vrije pers? Graag. Laat ons dan gewoon ons werk doen, zou ik zeggen.  

Als fotojournalisten lopen we, kwetsbaar als mikpunt met een kapitaal aan apparatuur, in deze mensenmassa’s. Het incident in Den Haag  was niet direct fysiek bedreigend. Maar in de Verenigde Staten zien we helaas andere, vreselijke, taferelen.

Gelukkig is er in Nederland nu www.persveilig.nl om melding te kunnen maken van bedreigende situaties en als zaken echt escaleren. Ook wanneer je als fotojournalist problemen met de politie hebt, onheus bejegend wordt of je jouw werk met een Landelijke Politie Perskaart niet kunt doen, roep ik nogmaals op om, liefst met ondersteunend bodycam materiaal, aangifte te doen op de NVJ LPP klachtenpagina.

Om ook positief nieuws te melden: deze nieuwsbrief komt met topmateriaal van Ilvy Njiokiktjien. De NVF is er trots op dat deze collega’s ook als boegbeeld hun nek uit willen steken bij de diverse NVF-acties voor betere tarieven en omstandigheden.

Op dit moment lijkt het erop dat de ergste coronatijd er op zit. Er komt weer lucht in de opdrachten, zo hoor ik links en rechts. Ik hoop dat het een positieve ontwikkeling is die ook bij veel van jullie te zien is!

We blijven voor onze positie strijden.

Tot snel! 

Eric Brinkhorst, voorzitter NVF