Geschillencommissie Auteurscontractenrecht: makers hitfilm Soof 2 recht op extra vergoeding

dinsdag 7 augustus 2018

De makers van filmhit Soof 2, regisseur Esmé Lammers en scenarist Marjolein Beumer krijgen een extra vergoeding voor hun werk aan de hitfilm Soof 2. Dat bepaalde de geschillencommissie Auteurscontractenrecht in haar eerste uitspraak. ‘Deze uitspraak is belangrijk en doet recht aan de intentie van de wet Auteurscontractenrecht. Deze wet is bedoeld ter verbetering van de positie van makers. Een hogere vergoeding draagt hier aan bij’, aldus NVJ secretaris Zelfstandigen en NVF, Rosa García López.

De geschillencommissie gaat mee in de klacht van Lammers en Beumer en stelt dat de producenten 10 en 12 procent van de royalty’s (tot op heden € 346.744,-) moeten afdragen. Schrijver en regisseur ontvingen eerder 5 en 7 procent. De producenten ontvingen zelf 50 procent van de royaltyvergoeding, een verhouding die de geschillencommissie “ernstig onevenredig” noemt. Een verhoging van de vergoeding aan de makers met 5% doet volgens de commissie meer recht aan de essentiële bijdrage die beiden aan het succes leverden.

De Persgroep en de Publieke Omroep weigeren om zich bij de geschillencommissie aan te sluiten. De NVJ en PlatformMakers, die opkomen voor de belangen van makers, vragen aan de overheid om exploitanten te verplichten om aan te sluiten bij de geschillencommissie Auteurscontractenrecht. ‘De intentie van de Wet Auteurscontractenrecht is immers ook om klachten laagdrempelig voor te kunnen leggen aan de commissie. Door niet aan te sluiten worden makers gedwongen om de stap naar de rechter te maken en dat is vaak voor makers net een stap te ver en ook een langduriger traject dan via de commissie’, aldus García López.