Geschokte reacties op NVJ onderzoek bedreigde journalisten

dinsdag 2 mei 2017

Eerder werd al bekend dat Nederlandse journalisten steeds vaker te maken hebben met bedreigingen tijdens hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken in opdracht van de NVJ, Het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds. 

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning spreekt in het Radio 1 Journaal vandaag over ‘schokkende cijfers’. ‘Je zou kunnen zeggen dat iets meer mensen de neiging hebben om zo’n onderzoek in te vullen op het moment dat ze er zelf mee te maken hebben gehad, maar dan nog blijven de cijfers erg hoog.’

> Lees verder op Villamedia, inclusief geluidsfragmenten van interviews met Alex Brenninkmeijer en Thomas Bruning.

 

Een korte factsheet (pdf) over het onderzoek is op deze pagina bijgevoegd.

Aanwezig zijn bij de paneldiscussie en presentatie over dit onderzoek op het Festival van het Vrije Woord? Programma en kaarten vind je hier.

Het onderzoek is gefinancierd door de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), Stichting Persvrijheidsfonds, Stichting Democratie & Media, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en KIM Forum voor Reflectie op Journalistiek. Met medewerking van Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.