Getty Images

dinsdag 23 februari 2021

Onlangs bereikte mij het bericht dat steeds meer fotojournalisten hun beelden bij Getty deponeren. Dat doen zij waarschijnlijk in de veronderstelling nog wat rendement uit hun beeld te peuren. Ik heb een willekeurig overzicht van betaling door Getty onder ogen gekregen dat het tegenovergestelde van deze veronderstelling laat zien. De vergoeding die Getty voor sommige beelden verstrekt kunnen niet tot de categorie rendement gerekend worden. Bedragen van een stuiver zijn geen uitzondering.

De betreffende beelden zijn dan terecht gekomen in de ramsj-bak van deze beeldbank.

Uitgevers met een contract bij Getty kunnen hier vrij een aantal beelden per maand uit trekken. Getty zorgt met zijn lage betaling voor de juridische zekerheid. Er is immers betaald voor het beeld. Ik mag aannemen dat deze manier van handelen is gewaarborgd  door Getty in de voorwaarden waar de uploader mee akkoord is gegaan.

Wanneer een fotograaf zijn beelden upload bij Getty zal hij zich moeten realiseren dat hij de marktwaarde van zichzelf en die van heel de sector omlaag trekt.

De NVF/NVJ is hard bezig om de positie van de fotojournalisten op de arbeidsmarkt binnen de journalistiek te verbeteren. Je werk beschikbaar stellen voor het goedkope traject binnen de structuur van Getty helpt daar niet bij. Het kwalijke is ook dat andere beeldbanken in de race to the bottom mee gaan doen. Het mag onderhand bekend zijn dat uitgevers voor de goedkoopste optie kiezen als het gaat om inkoop van content, veel voor weinig is het motto. Voor de uitgevers dreigt het gevaar dat er in de toekomst geen fotojournalisten van de categorie kwaliteit meer voorhanden zijn, deze sterven uit bij een dergelijke slechte markt van de nieuwsfotografie. Dus ook de uitgevers zouden zich moeten gaan beramen op hun inkoopbeleid als zij beeldkwaliteit in de kolommen van hun uitgaven willen waarborgen.

Denk niet dat het voor de NVF/NVJ een simpele zaak is om de huidige vorm van markt verzieking aan te pakken. De vereniging probeert zoveel mogelijk te bereiken en laat niks onbenut om de marktsituatie voor de fotojournalisten te verbeteren. De vereniging kan de beeldbanken niet opleggen om billijke vergoedingen te verstrekken. 

Je archiefwerk zonder meer uploaden naar de beeldbank van Getty is een actie die haaks staat op de actie van de NVF/NVJ. Het verbeteren van de marktpositie van de freelancer in de journalistiek sector begint bij de freelancer zelf.

Staan voor de waarde van je werk en staan voor de overtuiging dat het mogelijk moet zijn om met je arbeid een inkomen te genereren. Meer vraag ik niet van de aangesloten leden.

Ik kan mij niet voorstellen hier een roepende in de woestijn te zijn.