Geweld tegen journalisten is een treurige trend

vrijdag 16 oktober 2020

Dat in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is vastgesteld dat de journalisten gevaar lopen slachtoffer van geweld te worden is slechts de bevestiging van deze treurige trend, zo laat de NVJ vrijdag in een reactie weten.

foto: Hollandse Hoogte (archief)

Donderdag maakte de NOS bekend het logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio van de NOS te verwijderen als gevolg van de intimidatie en bedreigingen tegen verslaggevers en cameramensen.

Uit een nieuw dreigingsrapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid blijkt dat journalisten vaker doelwit zijn van stevige bedreigingen en agressie, onder andere door geradicaliseerde boeren en activisten van Viruswaanzin.

De NVJ maakt zich al langere tijd grote zorgen over het toenemende geweld tegen (foto) journalisten. (Foto)journalisten en cameramensen wordt het werken al tijden moeilijk gemaakt en veel van hen lopen intussen met een bodycam rond;  ze worden bespuugd, uitgescholden en op sociale media voor rotte vis uitgemaakt.

De NVJ is al jaren volop bezig met het thema veiligheid. De NVJ traint en adviseert journalisten hoe ze zich beter kunnen wapenen tegen geweld en intimidatie, ook online. Zo helpt de NVJ journalisten via het meldpunt PersVeilig.nl, dat in samenwerking tussen politie, het Openbaar Ministerie, het Genootschap van Hoofdredacteuren en NVJ tot stand is gekomen.

Ook heeft de inzet van de NVJ ertoe bijgedragen dat de straffen voor geweld tegen journalisten zijn verhoogd. Het is van groot belang voor de samenleving dat journalisten in vrijheid en onbedreigd hun werk kunnen doen. We blijven ons daarvoor inzetten.

Bekijk hieronder ook het fragment uit EenVandaag


PersVeilig.nl

Blijf niet zitten met een bedreiging of intimidatie. Sinds april 2019 passen politie en OM zoveel mogelijk lik-op-stuk-beleid toe in geval van agressie en geweld tegen journalisten. Het OM hanteert een daarbij een hogere strafeis die is vastgelegd in de richtlijnen. Ga naar PersVeilig.nl. Je vindt daar alle informatie en de mogelijkheid om een incident te melden.