Glitterbroek en Rudolf trui

maandag 28 november 2016

Griep, journalisten zijn er niet van gevrijwaard. Op de redactie waar ik drie weken werkte was het ook raak, en een van de vaste journalisten kon haar stuk niet maken. Met lichte paniek in de ogen werd er naar elkaar gekeken, en toen naar mij: wilde ik het niet schrijven? Zoals het de jonge journalist betaamt ratelde ik meteen: natuurlijk, prima, kom maar op, geen probleem! En even later pas: waar moet het over gaan?

Wie mij een beetje kent, weet dat mijn favoriete outfit bestaat uit een zwarte broek, een wisselende oude (vintage, zo u wilt) trui en een paar licht afgetrapte sneakers. Toegegeven, deze outfit is vooral een product van tijdgebrek in de morgen en comfort (ook wel luiheid genoemd). Met een feestje pak ik heus uit met een leuke jurk of een hak maar met mijn broek-trui-combinatie voel ik me ook niet ongemakkelijk bij een kerstdiner. Als de koningin aanschuift steek ik misschien een paar oorbellen in, en voor een feest vervang ik de wollen trui voor één die glittert. Ik hou wel van mode, maar de regels eromheen, die ken ik slecht. 

Maar deze week was ik, broek-trui-schoenen-gaan, ineens een modejournalist. Het stuk van de grieperige journalist moest de lezer namelijk tips geven over zijn of haar outfit deze feestdagen. En dat ging ik schrijven. Gelukkig zijn er in dit soort gevallen experts, van wie ik in een paar uur tijd een heleboel wijzer werd en waardoor ik aan het eind van de dag zinnen op papier zette als: ‘Een horloge is bij zowel black tie als white tie uit den boze, want: gezelligheid kent geen tijd.’ Het stuk tipte de lezer ‘op één plek tegelijk te glitteren’ en vooral bij een werkborrel niet te erg uit te pakken, om te voorkomen dat ‘je collega’s nog weken napraten over je strakke glitterbroek of Rudolf trui’. 

Of mode nu mijn nieuwe niche gaat worden, dat betwijfel ik, maar het stuk herinnerde me wel weer waarom de journalistiek zo’n leuk vak is. Je stort je met nieuwsgierigheid in een onderwerp, wat het ook is, en aan het eind van de rit staat er een artikel waar je zelf ook nog wat van opsteekt.

Misha Melita is sinds deze maand bestuurslid van Vers in de Pers. Ze studeert Journalistiek & Nieuwe Media in Leiden en werkt als freelancer voor onder andere Het Parool.