Gouden Freelancer Award voor Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasir Linger

maandag 9 oktober 2017

Freelance-journalisten Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasir Linger hebben vrijdag de Gouden Freelancer Award 2016/2017 gewonnen voor hun VPRO-multimediaproductie ‘Gliphoeve, een vergeten strijd’, over de integratie van Surinaamse Nederlanders in de jaren zeventig in de Amsterdamse Bijlmermeer. Dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt door juryvoorzitter Max van Weezel, tijdens het symposium de Gouden Freelancer, georganiseerd door het Amsterdamse freelancecollectief Bureau Wibaut.

De jury, die naast Max van Weezel bestond uit Sheila Sitalsing en Franka Hummels, prees Duin, Dekker en Linger vanwege ‘de originele vorm en de maatschappelijke relevantie die het onderwerp de immigratie in de jaren zeventig nog steeds heeft.’

Hun productie bestaat uit een webdocumentaire  en een radiodocumentaire. In 1974 kraakten zo’n honderd Surinaamse migranten de flat ‘Gliphoeve’ in de Amsterdamse Bijlmermeer, die vervolgens uitgroeide tot de meest Surinaamse plek van Nederland, waar chaos en gezelligheid overheersten, tot de heroïne zijn intrede deed. Het verhaal wordt verteld door de voormalige bewoners van de Gliphoeve zelf – zonder tussenkomst van een presentator. Volgens de juryleden zijn beide documentaires ‘subliem in elkaar gezet en getuigen van een grote maatschappelijke relevantie.’ De problemen zijn volgens de jury anno 2017 herkenbaar: werkloosheid, discriminatie, criminaliteit, gettovorming.

De tweede prijs ging naar Kim van Keken, voor haar FTM-artikel over VVD-voorzitter Henry Keizer ‘Zacht van buiten, keihard van binnen’, vanwege het goede uitzoekwerk en de keiharde primeur. Derde werd Brenda Stoter Boscolo, met haar indringende verhaal in de Groene Amsterdammer ‘Mijn vrienden zijn nu in de hemel’ over het lot van de Jezidi’s.

De Gouden Freelancer Award is een initiatief van Bureau Wibaut, met als doel zichtbaar te maken hoe freelancers het verschil kunnen maken. In totaal werden er ruim vijftig producties ingezonden, waarvan de jury er tien nomineerde. Bureau Wibaut is een freelancerscollectief gevestigd in de broedplaats van het voormalig Volkskrantgebouw, tegenwoordig Volkshotel. Het werd opgericht in 2010 en telt inmiddels twintig leden, met uiteenlopende specialisaties.