Grasduinen in dossiers van onderzoeksjournalisten

dinsdag 21 oktober 2014

Achtergrondinformatie opzoeken voor je artikel, nieuwe onthullingen vinden of gewoon inspiratie opdoen: zou het niet mooi zijn als je als journalist een kijkje kunt nemen in de dossiers die onderzoeksjournalisten na hun diepgravende onderzoek hebben samengesteld? Ester Versloot, onderzoeksjournalist en bezig cum laude af te studeren als informatiespecialist aan de Hogeschool van Amsterdam, is initiatiefnemer van een nieuw platform voor onderzoeksdossiers. Zij roept journalisten op mee te denken over de ontwikkeling van dit platform.

Platform

Het afstudeeronderzoek van Ester Versloot richt zich op het ontwikkelen van een online platform voor onderzoeksjournalisten waarop zij hun onderzoeksdossiers aan kunnen bieden. Die dossiers kun jij als journalist downloaden en hergebruiken. Momenteel bestaat deze mogelijkheid nergens ter wereld, aldus Versloot.

Denk mee

Welke eisen stel je aan zo’n platform? Welke verwachtingen heb je ervan? Ester roept journalisten op om met haar mee te denken, aan de hand van een vragenlijst. Zo kun je van het begin af aan invloed uitoefenen op de ontwikkeling van dit unieke platform en ontvang je de onderzoeksresultaten desgewenst in de mail. De vragenlijst is alleen bedoeld voor journalisten en redacteuren in vaste dienst. Dit heeft te maken met het feit dat freelancers veelal een ander budget hebben, waardoor de uitkomsten niet voor de hele groep kunnen gelden. 

  • Ga hier naar de vragenlijst