Handen af

woensdag 13 augustus 2014

Marjan Enzlin - In de gezondheidszorg, de sector waarin ik jarenlang als psychiatrisch verpleegkundige werkzaam was en waarbinnen ik nu werk als journalist, hebben we een campagne, onder de naam Handen af van onze hulpverleners. Nooit gedacht dat zo’n campagne nodig zou zijn, maar na een behoorlijk aantal voorvallen waarbij vooral ambulancepersoneel werd bedreigd en mishandeld, moest ik concluderen dat er een structureel probleem leek te zijn ontstaan. Al heb ik nooit de illusie gehad dat zo’n campagne de juiste mensen zou bereiken.

Geschokt bekeek ik vanmiddag beelden uit Den Haag, waarop te zien is dat collegajournalist Ernst Lissauer dit weekend tijdens een betoging in Den Haag, werd belaagd door loslopend tuig. Hetzelfde lot was een cameraman en verslaggever, collega’s van Telegraaf TV, beschoren. Zij moesten uitwijken naar een veiliger plek terwijl Lissauers camera werd vernield. Let wel, we hebben het hier over Den Haag, een stad in Nederland. Het land dat het zo goed doet op de wereldranglijst als het gaat om persvrijheid. En dan zal zo’n stelletje onverlaten zich even botvieren op journalisten. Journalisten die niets anders deden dan hun werk. Hun objectieve, onafhankelijke werk welteverstaan.

De NVJ heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen van dit weekend contact gezocht met de burgemeester van Den Haag om in gesprek te gaan over de veiligheid van journalisten. Absurd dat zoiets nodig is. Dat journalisten tijdens hun werk kennelijk soms bescherming nodig hebben van de politie. Maar ik ben bang dat het nog wel vaker nodig zal zijn. We kunnen nou eenmaal niet verwachten dat zo’n stelletje relschoppers voor rede vatbaar is. Dat zij het vermogen hebben te begrijpen waarmee ze bezig zijn. Namelijk met het bedreigen van de journalistiek, die ook hun journalistiek is en in die zin belangrijk voor de democratie, die ook hun democratie is.

Dat het deze jongens ontbreekt aan snapvermogen, kunnen we ze niet kwalijk nemen. Dat ze zich gedragen als losgeslagen tuig wel. Vaak ontbreekt bij dergelijke types elke link naar de inhoud van het evenement dat ze verstoren en aangezien dat zo is, doet het ze ook niets dat dergelijk gedrag ‘hun’ zaak geen goed doet. Het is immers hun zaak niet? Hun zaak is namelijk rotzooi trappen. Oppakken, berechten en veroordelen dus. En niet te veel woorden meer aan vuil maken. Opdat ze het een volgende keer uit het hoofd laten om journalisten (of wie dan ook) het werk te beletten en voortaan van anderen afblijven. Het zal toch niet gebeuren dat we straks een handen-af-campagne nodig hebben voor journalisten?