Heeft Viva straks nog een journalistiek hart?

donderdag 17 december 2015

Een hoofdredacteur vervangen door een brand manager is het hart uit de journalistiek rukken. Viva was altijd dat eigenwijze, rebelse en vernieuwende weekblad met ongeëvenaarde rubrieken, zoals Anybody. Zo’n sterk merk kun je enkel en alleen maken met een onafhankelijke redactie die scherp op de inhoud, uitstraling en kwaliteit toeziet en daarin duidelijk haar grenzen bewaakt.

Afgelopen week werden we overvallen door het reorganisatieplan bij Viva. Gaf in het oude redactiemodel de hoofdredacteur leiding aan zowel redactie als marketing, in de nieuwe structuur vervangt een brand manager de hoofdredacteur en stuurt een content manager en design manager aan. Commercieel en redactioneel in één team, Sanoma vindt het een van de voordelen van de nieuwe organisatie. Een kernteam met een gezamenlijk doel: Viva laten groeien en uitbouwen als cross mediaal merk.

Dat Viva de kant opgaat van een cross mediale aanpak lijkt ons niet meer dan logisch. Ook wij vinden het belangrijk dat er meerdere platforms zijn waarop je de journalistieke inhoud kan geven. Maar welke media uitdrager je ook hanteert: het gaat wel om een journalistiek product.

Dat is ook de kern van het redactiestatuut. Hierin is de onafhankelijkheid vastgelegd en daarmee de scheiding tussen redactie en commercie. De redactie met als hoofdaanvoerder de hoofdredacteur zorgt ervoor dat de redactionele onafhankelijkheid is gewaarborgd. Als straks de brandmanager aan het hoofd staat en de functie van hoofdredacteur wordt opgeheven, wordt het journalistieke fundament opgeheven en ontmanteld. Volgens Sanoma is de consument kritisch genoeg om het onderscheid te maken tussen redactionele inhoud en advertenties. Onze stelling is dat de consument er van uit mag gaan dat informatie betrouwbaar is en onafhankelijk tot stand is gekomen.  Als met de huidige trends van branded content de afzender niet duidelijk wordt aangegeven,  kan de consument zich bedrogen voelen. Het terugwinnen van vertrouwen duurt veel langen dan het afscheid nemen.

Dat het redactiestatuut bij publieksbladen achterhaald zou zijn, omdat redactie en commercie al langere tijd samenwerken, is grote onzin. Natuurlijk wordt er met commerciële partners samengewerkt, maar er is een grens en die wordt bepaald door hoofdredacteur en statuut. Er kan op redactionele gronden nee gezegd worden tegen een advertentionele uiting. Denk aan een hamburgerreclame naast een achtergrondverhaal over obesitas bij kinderen.

We willen snel met Sanoma om tafel zitten. Er wordt gesproken over nieuwe functies, die niet overeenkomen met de functieprofielen zoals deze in de cao zijn opgenomen. Maar afgezien van de personele gevolgen zien wij in dit plan ook een wezenlijk principiële discussie. Daarom hebben het NVJ hoofdbestuur, de sectie Tijdschriften en ondergetekende deze week nog overleg met elkaar. Het is niet onze rol om nieuwe plannen tegen te houden. Het is wel onze rol om het journalistieke vak in stand te houden. Journalistiek is een vak, journalisten verkopen geen broodjes. Die discussie wil ik graag aangaan.