Heffing KvK verdwijnt

dinsdag 6 september 2011

De heffing die de Kamer van Koophandel (KvK) ondernemers jaarlijks in rekening brengt, verdwijnt vanaf 2013. Dit maakte het ministerie van Economische Zaken bekend.

Minister Verhagen verklaart dat ondernemers meer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. ‘De ondersteuning voor ondernemers moet effectiever en goedkoper. Dat betekent betere en gerichte service zonder dat ondernemers daarvoor ieder jaar een acceptgiro krijgen’, aldus de bewindsman.

Sinds twee jaar zijn ook freelance journalisten verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, als gevolg van de Handelsregisterwet. Eenmanszaken betalen een jaarlijkse heffing van zo’n veertig euro. De heffingen kosten ondernemers in totaal 160 miljoen euro per jaar. Eerder maakte minister Verhagen al bekend dat de heffing in 2012 tien procent lager wordt. Vanaf 1 januari 2013 verdwijnt de heffing helemaal.

Het afschaffen van de heffing is onderdeel van de modernisering van de KvK. De twaalf regionale KvK’s worden ondergebracht in één organisatie: het Ondernemersplein. Ondernemers kunnen hier terecht voor informatie en advies, aanvragen van subsidies, BTW-nummers en inschrijving in het handelsregister.