Helft van Plus+ leden heeft nog steeds inkomen uit journalistiek werk

woensdag 16 december 2020

Onze ‘Plussers’, leden die de aow-leeftijd hebben bereikt, voelen zich nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de journalistiek en het werk van de NVJ. Een meerderheid vindt dat de journalistieke onafhankelijkheid en veiligheid van journalisten onder druk staan. Een goede vakbond is daarom essentieel voor onafhankelijke journalistiek, vindt 95 procent. Dit blijkt uit een enquête onder leden van de NVJ-sectie Plus+. Opmerkelijk is dat de helft van alle respondenten nog steeds werkzaam is in de journalistiek.

foto: Knut Schulz/ ANP

Eens journalist, altijd journalist. Veel Plus+ leden zullen zich hierin herkennen. De redenen om ook na het bereiken van de aow-leeftijd lid te blijven, tonen wel aan dat zij journalisten en de journalistiek een warm hart toedragen.

De 4 belangrijkste redenen om lid te zijn van de NVJ:

 • persvrijheid en veiligheid van journalisten
 • het ondersteunen van de NVJ als belangrijkste lobbypartij voor journalisten
 • het opkomen voor journalisten in binnen- en buitenland
 • een bijdrage leveren aan het principe: samen staan we sterker.

Inkomen uit journalistieke werkzaamheden

Het merendeel van de respondenten (98%) ontvangt aow; 87 procent ontvangt pensioen. Opmerkelijk is dat ongeveer de helft aangeeft nog inkomen te hebben uit journalistieke werkzaamheden.

 • bijna 30 procent werkt enkele uren per maand
 • 11 procent werkt tot 16 uur per week
 • 4 procent 16 tot 24 uur per week
 • en 6 procent werkt meer dan 24 uur per week

Gebruik van diensten van de NVJ

Bovenstaande cijfers zouden kunnen verklaren waarom NVJ-perskaarten en de juridische afdeling eruit springen als belangrijke diensten, ook na het bereiken van de aow-gerechtigde leeftijd. Maar liefst 46 procent maakt gebruik of verwacht gebruik te maken van de NVJ-perskaart en 32 procent van de respondenten noemt juridisch advies en/of rechtsbijstand.

Andere diensten die in de smaak vallen, zijn de cursussen van NVJ Academy (14%) en evenementen (17%), zoals workshops, debatten of festivals. Opmerkelijk is dat bijna 87 procent geen behoefte heeft aan een platform of (online) workshop over pensioen. Eerder zien zij het zitten om een cursus te volgen over het publiceren van een boek; specialisatie in podcast, video of beeldbewerking en social media en online; of vakinhoudelijke en/of informele netwerken te bezoeken.

Media en social media

Dat 66-plussers midden in het leven staan, mag duidelijk zijn. Zo ook onze respondenten. Ze lezen meerdere dagbladen (81%), meerdere tijdschriften (61%), lokale media (50%), kijken journaaluitzendingen (86%) en achtergrondrubrieken (83%). Slechts 2 procent heeft geen abonnement op een medium. Anderzijds maken de respondenten weinig gebruik van social media: 

 • Twitter: ruim 60 procent is helemaal niet actief; 11 procent actief tot zeer actief
 • Facebook: 47 procent helemaal niet actief; 27 procent actief tot zeer actief 
 • LinkedIn: 40 procent helemaal niet actief; bijna 50 procent een beetje actief
 • Instagram: bijna 80 procent helemaal niet actief; 14 procent een beetje actief.

Zorgen over onafhankelijkheid en veiligheid

Het journalistieke klimaat en de media gaat de Plus+-respondenten na aan het hart. Het merendeel van hen vindt de Nederlandse media onafhankelijk en betrouwbaar. Maar ook is 70 procent het eens met de stelling dat de journalistieke onafhankelijkheid onder druk staat. Zelfs meer dan 80 procent maakt zich zorgen over de veiligheid van journalisten. Een goede vakbond is daarom essentieel voor onafhankelijke journalistiek, vindt 95 procent.

Vervolgstappen

Aan de Plus+ enquête nam 30 procent van de Plus+ leden deel. Van hen is/was 45 procent in loondienst, 29 procent freelancer en 26 procent werkt(e) zowel in loondienst als op freelance basis. De resultaten zijn bedoeld om diensten nog beter te laten aansluiten op de wensen en belevingswereld van Plus+ leden. Hieruit volgt nog een kwalitatief onderzoek. Ook komt er een vervolgonderzoek onder aanstaande Plus+ leden.

Wil je meepraten of heb je ideeën? Stuur dan een e-mail naar vereniging@nvj.nl, ovv onderzoek Plus.