Help, mijn krant verzuipt, debat over het Haarlems Dagblad

vrijdag 27 januari 2017

Het Haarlems Dagblad, de oudste krant van Nederland, dreigt een zachte dood te sterven als de reorganisatieplannen van TMG doorgaan. Op 31 januari organiseert de Pletterij in Haarlem een debatbijeenkomst over de toekomst van de krant. Met: Thomas Bruning (NVJ), Geert Majoor (oud-hoofdredacteur), en burgemeester Jos Wienen.

Het debat over het Haarlems Dagblad wordt gehouden in de Pletterij, Lange Herenvest 122 in Haarlem. Aanvang: 20.00 uur. Ga hier naar meer informatie en aanmelden

Niet alleen het Haarlems Dagblad maar ook de andere regionale kranten van HMC is eenzelfde lot beschoren. Kranten, ook in digitale vorm, zijn een belangrijk instrument binnen democratische processen. Ze vormen deel van wat men “countervailing power”oftewel tegenmacht noemt.

Burgemeesters in opstand

Inmiddels doen meerdere burgemeesters en lokale politici een oproep om de regionale kranten intact te laten. Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer stelt in het Haarlems Dagblad dat de voorgenomen ontslagen op de redacties van de regionale kranten in Noord-Holland “uitermate verontrustend en ook bedreigend voor de lokale democratie” zijn. Ook zijn ambtgenoten Bernt Schneiders (waarnemend burgemeester van Bloemendaal), Frank Dales (Velsen) en Henri Lenferink (Leiden) stellen in diverse kranten kritische vraagtekens bij de bezuinigingen. Meer bij Villamedia 

Plenaire redactievergadering 1 februari

Aanstaande woensdag 1 februari is er een plenaire redactievergadering van de HMC-redacties. De NVJ zal hierbij aanwezig zijn.